Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Νέες αφίξεις το πρωί της Πέμπτης – Πέντε βάρκες έφτασαν στη Λέσβο

Μεταναστευτικό: Νέες αφίξεις το πρωί της Πέμπτης – Πέντε βάρκες έφτασαν στη Λέσβο
Μεταναστευτικό: Συνεχίζονται οι αφίξεις, με πέντε βάρκες να φτάνουν το πρωί της Πέμπτης στη Λέσβο.

Μεταναστευτικό: Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αφίξεις μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών στις ακτές των ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Λέσβου, το πρωί της Πέμπτης έφτασαν στο νησί πέντε βάρκες. Οι τρεις εξ αυτών εντοπίστηκαν στη Σκάλα Συκαμιάς, έχοντας 143 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι υπόλοιπες δύο έφτασαν στην περιοχή του αεροδρομίου, με 48 επιβαίνοντας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Τετάρτης είχαν φτάσει στο νησί άλλα 213 άτομα. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 200% τους τελευταίους πέντε μήνες.  Συνολικά, στη χώρα μας έχουν φτάσει φέτος 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν στα κέντρα ταυτοποίησης 10.258 άνθρωποι, ενώ συνολικά, στην Ευρώπη έχουν εισέλθει 77.400 άτομα.

Κρίσιμη συνάντηση για Κουμουτσάκο στην Τουρκία

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν στην Άγκυρα με αφορμή τις νέες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, αλλά και την πορεία της εφαρμογής της κοινής δήλωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Η συνάντηση Κουμουτσάκου – Σοϊλού θα γίνει παράλληλα με τις επαφές της γαλλικής και γερμανικής πλευράς με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα.

Οι λόγοι αύξησης των προσφυγικών ροών

Μετά την ανάδειξη του του νέου δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εκλέχτηκε ακριβώς με ατζέντα την εκδίωξη και μείωση της παρουσίας τους στην Πόλη, έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις – σκούπα, που αφορούν από 10 ως 20 χιλιάδες ανθρώπους. «Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Που μετακινήθηκαν; δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά», ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς λόγους, κατά τον κ. Κουμουτσάκο, για την αύξηση της μεταναστευτικής ροής κατά 200% από τον περασμένο Μάιο και κατά 110% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των περασμένων ετών. Οι άλλοι τρεις λόγοι είναι:

  • Όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Συρία και κυρίως στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη
  • Η πολιτική εκδίωξης των πολυπληθών αφγανικών πληθυσμών από το Ιράν, που σύμφωνα με αναλυτές μετακινούνται δυτικότερα προς την Τουρκία
  • Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και την Δύση γενικότερα, μετά τον Μάιο – Ιούνιο. Ο κ,Κουμουτσάκος χαρακτήρισε ως εμβληματική ημερομηνία την 15η Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις και αντίμετρα στην Τουρκία λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ακολουθεί σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων μέχρι και την κορυφή ότι θα ανοίξουν οι πόρτες και δεν θα συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments