Πολιτική

Μεταναστευτικό: Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος μετά την την “έκρηξη” των αφίξεων τους τελευταίους μήνες

Μεταναστευτικό: Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος μετά την την “έκρηξη” των αφίξεων τους τελευταίους μήνες
Μεταναστευτικό: Έφτασε στο 200% η αύξηση που παρουσίασαν οι μεταναστευτικές ροές από τον Μάιο. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μεταβαίνει στην Τουρκία πριν τους υπ. Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, τι θα ζητήσει.

Μεταναστευτικό: Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μέχρι στιγμής καταφύγει στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά τον εκτοπισμό τους από την Κωνσταντινούπολη ή την οικειοθελή αποχώρηση τους υπό τον φόβο του διωγμού τους, με τους ίδιους να αναζητούν τρόπους να περάσουν στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας την Τετάρτη στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Κωνσταντινούπολη διαβιούν με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις 250.000 – 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με κάποιους να ανεβάζουν τον αριθμό τους ακόμα και στις 600.000.

Μετά την ανάδειξη του του νέου δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εκλέχτηκε ακριβώς με ατζέντα την εκδίωξη και μείωση της παρουσίας τους στην Πόλη, έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις – σκούπα, που αφορούν από 10 ως 20 χιλιάδες ανθρώπους. «Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Πού μετακινήθηκαν; δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά», ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς λόγους, κατά τον κ. Κουμουτσάκο, για την αύξηση της μεταναστευτικής ροής κατά 200% από τον περασμένο Μάιο και κατά 110% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των περασμένων ετών. Οι άλλοι τρεις λόγοι είναι:

  • Όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στην Συρία και κυρίως στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη
  • Η πολιτική εκδίωξης των πολυπληθών αφγανικών πληθυσμών από το Ιράν, που σύμφωνα με αναλυτές μετακινούνται δυτικότερα προς την Τουρκία
  • Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και την Δύση γενικότερα, μετά τον Μάιο – Ιούνιο. Ο κ,Κουμουτσάκος χαρακτήρισε ως εμβληματική ημερομηνία την 15η Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις και αντίμετρα στην Τουρκία λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ακολουθεί σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων μέχρι και την κορυφή ότι θα ανοίξουν οι πόρτες και δεν θα συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές», είπε.

Η επίσκεψη στην Τουρκία

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στην Τουρκία. «Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της ‘Αγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή της Βουλής για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης οι πληθυσμοί είναι επικίνδυνα μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους και την ίδια ώρα οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές φθάνουν τις 75.000.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος, παρέλαβε επίσης το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που φτιάχτηκε πάνω στην κρίση αλλά αποτελεί «ένα εργαλείο στομωμένο, σκουριασμένο, στραβωμένο, χωρίς ενιαία, ισχυρή και ρωμαλέα δομή. Ένα υπουργείο που φτιάχτηκε εκ των ενόντων, με υπαλλήλους που προέρχονται από διάφορους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, ένα υπουργείο που δεν έχει προλάβει ακόμα να διαμορφωθεί, κατακερματισμένο σε πολλά κτίρια».

Παραλάβαμε, είπε στη συνέχεια, και μια συγκεκριμένη κουλτούρα απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», μια πολιτική που είχε παραμελήσει μια κρίσιμη πτυχή του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών.

Μεταναστετυτικό: Ζήτησε αυξημένα κονδύλια ο Κουμουτσάκος

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί σύνορο της Ευρώπης και βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες από τη μια της γηράσκουσας, δημογραφικά ασθενούς, αλλά πλούσιας Ευρώπης και από την άλλη της Ανατολής που βρίσκεται σε δημογραφική έκρηξη, είναι νέα σε ηλικία, αλλά φτωχή και με συγκρούσεις. Παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «παρασχολούνται» με τις μεταναστευτικές διαδρομές της Κεντρικής Μεσογείου και έχουν παραμελήσει το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου που είναι το πιο ευάλωτο και αυτό που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές (1.300 στην Κ.Μεσόγειο έναντι 5.000 στο ίδιο διάστημα).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία των τριών χωρών -Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου- που συναποτελούν την ανατολική συνοριακή γραμμή της Ευρώπης, οι οποίες θα ζητήσουν να τεθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Ζητάμε καλύτερες κατανομές, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για περισσότερες επιστροφές, συμπληρωματική στήριξη και πρόνοια στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό που ξεκινά το 2021 ενισχυμένων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», ανέφερε.

«Καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της»

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτό-προστατεύεται, γι’ αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποτροπής, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των συνόρων για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με το παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση προτάσσει πλέον τον όρο μεταναστευτικό μπροστά από τον προσφυγικό, ενώ ανέπτυξε τις βασικές αρχές της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα:

  • Πολιτικές αποτροπής και αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, επιτάχυνση της των διαδικασιών ασύλου. Όπως είπε, παρέλαβε 70-75 χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις για άσυλο και μια πολύ αργή διαδικασία, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα πως αυτό γινόταν «είτε ηθελημένα είτε αθέλητα».
  • Ενίσχυση των συνόρων. «Τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν ‘αδιάβροχα’ αλλά μπορούν να προστατευτούν πολύ αποτελεσματικότερα από πριν», είπε.
  • Πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου. «Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή», είπε και πρόσθεσε πως «τα κλειστά κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας μαύρης Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments