Ελληνική Λύση

Ελληνική Λύση
Η Ελληνική Λύση είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε από τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο.

Η Ελληνική Λύση ιδρύθηκε επίσημα στις 28 Ιουνίου 2016 από τον πρώην βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. και δημοσιογράφο, Κυριάκο Βελόπουλο. Προηγουμένως, είχε προαναγγελθεί η ίδρυση νέου κόμματος από τον ίδιο. Στις 7 Οκτωβρίου 2016 σε εκδήλωση στο Σ.Ε.Φ., έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017 ανακοινώθηκε η προσχώρηση του ανεξάρτητου, προερχόμενου από τη Χρυσή Αυγή, βουλευτή Ευβοίας Νίκου Μίχου. Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, με ανακοίνωση του κόμματος, ο βουλευτής τέθηκε εκτός κόμματος.

Στις Ευρωεκλογές 2019 η Ελληνική Λύση έλαβε ποσοστό 4,18% και ο πρόεδρός της Κυριάκος Βελόπουλος κέρδισε μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ποσοστά του κόμματος ήταν σημαντικά αυξημένα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στην εκλογική περιφέρεια Σερρών (7,78%), Δράμας (7,58%), Πέλλας (6,88%), Έβρου (6,4%), Ημαθίας (6,46%), Β’ Θεσσαλονίκης (6,02%), Καβάλας (6,55%), Κιλκίς (6,52%) και Πιερίας (6,57%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 15,5% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, το 12% της Χρυσής Αυγής και το 9,5% της Ένωσης Κεντρώων ψήφισαν την Ελληνική Λύση.

Θέσεις και ιδεολογία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κόμματος, η Ελληνική Λύση επενδύει κυρίως στη πρωτογενή παραγωγή και τη γεωστρατηγική. Το κόμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, είναι κατά της ονομασίας της Μακεδονίας για τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ είναι υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της βαριάς βιομηχανίας. Επίσης υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος.

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο το 2016 είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει ένα μεγάλο κράτος, δηλαδή οι αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια να είναι κρατικά και το κράτος να ρυθμίζει την οικονομία. Επίσης έχει αρνηθεί ότι ανήκει στη δεξιά. Έχει δηλώσει ότι θέλει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αν και τα «πολύ ναζιστικά», τον βρίσκουν αντίθετο και ότι αν ήταν ο ηθικός αυτουργός που το κόμμα του θα εξαφάνιζε τους ναζί από την Ελλάδα, θα ήταν υπερήφανος.

  • Μετά τη νίκη μίας έδρας στις Ευρωεκλογές 2019, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι το κόμμα ανήκει πολιτικά στον Θεό με τον οποίο θα «συνεργαστεί», ενώ απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση περί δεξιάς ιδεολογίας ή σύνδεσης με το κόμμα του ΛΑΟΣ.
  • Είναι υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Ελλάδα, σε παραβάτες που εμπλέκονται με παιδεραστία, διακίνηση ανθρώπων και εμπόριο ναρκωτικών.
  • Επίσης τοποθετήθηκε υπέρ της χρήσης ναρκών στα σύνορα του Έβρου και της κατασκευής τείχους με σκοπό την προστασία από πιθανή τουρκική εισβολή και παράνομους μετανάστες.
  • Οι αντιλήψεις και το μανιφέστο του κόμματος σχετίζονται με την άκρα δεξιά και τον εθνικισμό, ενώ συχνά ο δημοσιογραφικός κόσμος υποστηρίζει ότι το κόμμα αναδείχθηκε λόγω του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος, για το οποίο δέχθηκε κατηγορίες περί παραπλάνησης των ψηφοφόρων, αλλά και της συχνής χρήσης ρατσιστικού λόγου από τον Κυριάκο Βελόπουλο στον δημόσιο λόγο.
  • Το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής λόγω ζητημάτων εγκυρότητας και πολιτικής ιδιοσυγκρασίας που έχουν προκύψει στο παρελθόν σχετικά με τις θέσεις του κόμματος, όπως αυτές εκφράζονται από τον Κυριάκο Βελόπουλο και τα μέσα που τον εκπροσωπούν.

Ελληνική Λύση σχετικές ειδήσεις: