Επαναστατική Αυτοάμυνα

Επαναστατική Αυτοάμυνα
H Επαναστατική Αυτοάμυνα είναι ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Η Επαναστατική Αυτοάμυνα είναι μια ένοπλη ομάδα τρομοκρατών. Το πρώτο της χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2014. Παραμονές των Ευρωεκλογών επιτέθηκαν με Καλάσνικοφ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια. Εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην Κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, στο οποίο ζητούσαν “να αποσυρθεί ο νέος νόμος για τις φυλακές, να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός [νόμος], να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να σταματήσει το πογκρόμ κατά των μεταναστών“.

Το επόμενο χτύπημα έγινε δυο χρόνια μετά το πρώτο. Στις 31 Αυγούστου 2016, και πάλι με Καλάσνικοφ, επιτέθηκαν στην Πρεσβεία του Μεξικό σε κτίριο σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Κολωνακίου. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός. Ανακοινώσεις κατά τις οποίες καταδίκαζαν την επίθεση έσπευσαν να βγάλουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, το ΚΚΕ, η ΔΗΣΥ, οι ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, η ΟΕΑ δημοσίευσε στο διαδίκτυο μακροσκελή ανάληψη ευθύνης για τις δύο πρόσφατες επιθέσεις. Όπως αναφέρουν, σκοπός τους είναι η “συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος”, ενώ κατηγορούν το γαλλικό, το μεξικανικό και το ελληνικό κράτος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, στα κοινωνικά κινήματα, στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες. Δηλώνουν πως φρόντισαν να μην βάλουν σε κίνδυνο διερχόμενους πολίτες, και σημειώνουν πως η επίθεση στη μεξικανική πρεσβεία πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά την 20η επέτειο της δολοφονίας του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου από τα ΕΚΑΜ.

Στις 10 Ιανουαρίου 2017 σημειώνεται η τρίτη κατά σειρά επίθεση με Καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της καταδίκασε το συμβάν, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανοχή τους απέναντι στο “άβατο των Εξαρχείων”. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερες επιθέσεις της ΟΕΑ.

Τον Νοέμβριο του 2019 η αντιτρομοκρατική προχώρησε στη σύλληψη δυο ατόμων που φέρονται να είναι οι αυτοί που κρύβονται πίσω από την οργάνωση επαναστατική αυτοάμυνα. Οι δυο τους οδηγήθηκαν στο εισαγγελέα και αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι στοχοποιήθηκαν και η σύλληψη τους βασίζεται σε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα.

Η δράση της επαναστατικής αυτοάμυνας

  • 25 Μαϊου 2014 επίθεση με Καλάσινκοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
  • 31 Αυγούστου 2016 επίθεση με Καλάσινκοφ σε κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού.
  • 10 Νοεμβρίου 2016 επίθεση με χειροβομβίδα στο κτίριο της  Γαλλικής πρεσβείας.
  • 10 Ιανουαρίου 2017 επίθεση στις δυνάμεις ΜΑΤ έξω από γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Επαναστατική Αυτοάμυνα σχετικές ειδήσεις: