Έθνος

Έθνος
Το Έθνος είναι μια από τις κορυφαίες και ιστορικές εφημερίδες στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Έθνος ιδρύθηκε στις  26 Οκτωβρίου 1913 σαν ημερήσια πολιτική εφημερίδα. Η πολιτική της τοποθέτηση είναι κεντροαριστερή. Ο ιδρυτής της ήταν ο Σπύρος Νικολόπουλος και μετά τον θάνατό του πέρασε στους ανιψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο. Οι Κυριαζής – Νικολόπουλος παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της από την στρατιωτική δικτατορία το 1970.

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε μαχητικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, και συνέχισε την στήριξή της στον κεντρώο-βενιζελικό χώρο όλα τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστώντας και στον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Από το 1958, αρχισυντάκτης του Έθνους ήταν ο Γιάννης Καψής, ο οποίος προσέδωσε στην εφημερίδα ένα έντονο αντιδεξιό χαρακτήρα αλλά και μια συνεχή επικέντρωση στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό.

Τη διετία 1965-67 το Έθνος υπήρξε η εφημερίδα που λειτούργησε ως το δημοσιογραφικό στήριγμα του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο εναντίον της Δεξιάς όσο και εναντίον των «Αποστατών» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε στο Έθνος εργάζονταν, μεταξύ άλλων, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Δημήτρης Μαρούδας και ο Σπύρος Καρατζαφέρης.

Κατά την περίοδο της Χούντας η εφημερίδα άρχισε μια πολιτική τολμηρής αντιπαράθεσης με το καθεστώς. Με έρευνες, αναδημοσιεύσεις πρακτικών του αμερικανικού Κογκρέσσου για την Ελλάδα και άλλα δημοσιεύματα ξεπέρασε τα εσκαμμένα που είχε ορίσει το καθεστώς. Το αποκορύφωμα ήρθε το 1970, την παραμονή της επετείου της επανάστασης του 1821, όταν ο Ιωάννης Ζίγδης, εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο. Η δήλωση αυτή -που αργότερα αποδείχθηκε προφητική- δημοσιεύθηκε ως πρώτο θέμα της εφημερίδας, ενώ την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ απείλησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταφύγει στα όπλα, εάν η ίδια ή η ασφάλεια της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο κινδυνεύσουν».

Η δημοσίευση της δήλωσης Ζίγδη έδωσε το πρόσχημα στη δικτατορία για να κλείσει το Έθνος. Συνελήφθησαν αμέσως οι εκδότες του Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κ. Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο Ι. Ζίγδης. Προσήχθησαν σε δίκη και την 1 Απριλίου καταδικάστηκαν: Ι. Καψής 5 έτη, Ι. Ζίγδης 4 1/2, Κ. Κυριαζής 4, Κ. Νικολόπουλος 3, Αχ. Κυριαζής 3 έτη και Κ. Οικονομίδης 13 μήνες φυλάκιση.

Στις 2 Απριλίου το Έθνος ανήγγειλε με πρωτοσέλιδους τίτλους τις καταδίκες, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από 5μηνη στέρηση της ατέλειας του χαρτιού για την εφημερίδα. Στις 4 Απριλίου, με αποδεκατισμένο το στελεχικό της δυναμικό, με αφόρητο το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν δημιουργήσει οι καταδίκες και με επαπειλούμενη την οικονομική καταστροφή, η εφημερίδα ανήγγειλε την αναστολή της έκδοσής της.

Το 1978 ο Γεώργιος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του Έθνους από τον Κυριαζή και τον Νικολόπουλο και η εφημερίδα τελικά επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1981 ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων. Διευθυντής του Έθνους ανέλαβε ο Αλέκος Φιλιππόπουλος και άμεσοι συνεργάτες του ο ήταν ο Δημήτρης Βάρος και ο Νίκος Νικολαΐδης. Η εφημερίδα αρχικά υποστήριξε ένθερμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά το 1988-89 στράφηκε εναντίον του λόγω της υπόθεσης Κοσκωτά.

Ιδιαίτερη έκδοση του εκδοτικού συγκροτήματος είναι η εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα Έθνος της Κυριακής που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982. Η ηλεκτρονική έκδοση του Έθνους ήταν διαθέσιμη καθημερινά σε μορφή pdf. Από το 2015, η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., η εταιρεία που εξέδιδε το Έθνος, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είχαν επηρεάσει και την έκδοση της εφημερίδας, αφού οι εργαζόμενοί της, ήταν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Έτσι, οι εργαζόμενοι, από την άνοιξη του 2017, έχουν ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδα.

Νέα εποχή για την εφημερίδα

Στις 26 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε πως το Έθνος, το Έθνος της Κυριακής και η Ημερησία, τα έντυπα της εταιρείας Πήγασος, θα βγουν σε πλειστηριασμό, για την ανάδειξη νέου ιδιοκτήτη. Ο πλειστηριασμός έγινε στις 29 Ιουλίου 2017 και η εταιρία που κέρδισε ήταν η DIMERA INVESTMENTS L.T.D. του Ιβάν Σαββίδη, με συνολικό κόστος 3.580.000 € (3.000.000 € για το Έθνος και 580.000 € για την Ημερησία). Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 επανακυκλοφόρησε και το Έθνος της Κυριακής, μαζί με την Ημερησία. Η εφημερίδα πωλούσε τις καθημερινές περί τα 2.500 φύλλα και την Κυριακή γύρω στις 18.000 φύλλα. Τελικά η έκδοση του ημερήσιου φύλλου ανεστάλη στις 30 Ιουλίου 2019. Το Έθνος της Κυριακής συνεχίζει την έκδοσή του, καθώς και η διαδικτυακή ιστοσελίδα του.

Έθνος σχετικές ειδήσεις:

  • ΑΧΕΠΑ κορωνοϊός: Διαψεύδει το νοσοκομείο τις καταγγελίες των εργαζομένων

    ΑΧΕΠΑ: Το νοσοκομείο διαψεύδει τις καταγγελίες των εργαζομένων για επιλογή ασθενών

    ΑΧΕΠΑ κορωνοϊός: Το νοσοκομείο διαψεύδει επίσημα τα όσα λένε οι εργαζόμενοι για επιλογή ασθενών και κάλυψη όλων των κρεβατιών ΜΕΘ. Όπως αναφέρει, η πρωινή εφημερία ξεκίνησε με 7 κενές κλίνες ΜΕΘ.

    ΑΧΕΠΑ κορωνοϊός: Διαψεύδει το νοσοκομείο τις καταγγελίες των εργαζομένων
  • Πέθανε ο Δημήτρης Κατσίμης

    Πέθανε ο Δημήτρης Κατσίμης

    Δημήτρης Κατσίμης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος.

    Πέθανε ο Δημήτρης Κατσίμης
  • Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη στην Άρτα

    Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Άρτα

    Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Στην Άρτα της Επανάστασης, του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Νικολάου Σκουφά και της ηρωικής μάχης των Φιλελλήνων.

    Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη στην Άρτα
  • Θεοδωρικάκος γενέθλια ΝΔ: Τμήμα της διακήρυξης του κόμματος θύμισε ο ΥΠΕΣ

    Ο Θεοδωρικάκος θυμήθηκε τη διακήρυξη του 1974 για τα «χρόνια πολλά» στη ΝΔ

    Θεοδωρικάκος γενέθλια ΝΔ: Ο υπουργός Εσωτερικών ευχήθηκε για τα γενέθλια του κόμματος αναρτώντας τμήμα της διακήρυξής του από το 1974.

    Θεοδωρικάκος γενέθλια ΝΔ: Τμήμα της διακήρυξης του κόμματος θύμισε ο ΥΠΕΣ
  • Κορωνοϊός τεστ: Από την τσέπη τους τα πληρώνουν οι γονείς – Τι καταγγέλλουν οι παιδίατροι

    Από την τσέπη τους πληρώνουν οι γονείς το τεστ κορωνοϊού για τα παιδιά τους

    Κορωνοϊός τεστ: Οι ευαισθησία των παιδιών στις ιώσεις ανησυχεί τους γονείς που δεν γνωρίζουν αν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Προκειμένου να το διαπιστώσουν αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το τεστ.

    Κορωνοϊός τεστ: Από την τσέπη τους τα πληρώνουν οι γονείς – Τι καταγγέλλουν οι παιδίατροι
  • Έρχεται αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων

    Έρχεται αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων

    Κορωνοϊός άνοιγμα σχολείων: Η αύξηση των κρουσμάτων και η άνοδος του ρυθμού μεταδοτικότητας πάνω από τη μονάδα φέρνει τον κίνδυνο για αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αναβολή της ΔΕΘ. Τι λένε κυβερνητικές πηγές.

    Έρχεται αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων
ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 12