Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος
O Ευάγγελος Βενιζέλος (Θεσσαλονίκη, 1 Ιανουαρίου 1957) είναι Έλληνας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , συγγραφέας, πολιτικός, πρώην βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης (10 Οκτωβρίου 1993 - 11 Ιουνίου 2019) και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (18 Μαρτίου 2012 - 14 Ιουνίου 2015).

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα, επίσης δικηγόρο.Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων ( Paris II) . Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, ο Ευ. Βενιζέλος δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων . Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους κ.α. Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα www.evenizelos.gr

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών). Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015/Ιανουάριος ,2015/Σεπτέμβριος )Ως βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).

Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις:

 • Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995),
 • Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996),
 • Υπουργός Δικαιοσύνης (1996),
 • Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999),
 • Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000),
 • για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, (2000-2004),
 • Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011),
 • Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).
 • Ο Ευ. Βενιζέλος διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης. Στις 25 Ιουνίου του 2013, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015. Η θητεία του Ευ. Βενιζέλου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικές ειδήσεις:

 • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλία για διάλογο με την Τουρκία»«

  Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλία για διάλογο με την Τουρκία»«

  Ευάγγελος Βενιζέλος: Για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε ο πρώην υπουργός. Αναφέρθηκε ακόμα στις εξελίξεις με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, λέγοντας πως η επιμονή στην αποκάλυψη της αλήθειας είναι μονόδρομος.

  Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλία για διάλογο με την Τουρκία»«
 • Ανασχηματισμός Μητσοτάκης: Τα πιθανά σενάρια και τα ονόματα

  Αυτά είναι τα πιθανά σενάρια για ανασχηματισμό - Ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

  Ανασχηματισμός Μητσοτάκης: Φούντωσαν και πάλι τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Έτοιμες έχει τις αλλαγές ο πρωθυπουργός, ζητούμενο ο κατάλληλος χρόνος.

  Ανασχηματισμός Μητσοτάκης: Τα πιθανά σενάρια και τα ονόματα
 • Βενιζέλος για Αγία Σοφιά: Στρατηγική επιλογή Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός Δύσης

  Βενιζέλος για Αγία Σοφιά: Στρατηγική επιλογή Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός Δύσης

  Βενιζέλος για Αγία Σοφιά: Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάνοντας λόγο για στρατηγική επιλογή του Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης.

  Βενιζέλος για Αγία Σοφιά: Στρατηγική επιλογή Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός Δύσης
 • Ευάγγελος Βενιζέλος Τουρκία: Στον Έβρο υπάρχει μια σαφής ήττα Ερντογάν

  Ευάγγελος Βενιζέλος: Σαφής ήττα Ερντογάν στον Έβρο - Η Ελλάδα θωράκισε τα σύνορά της

  Ευάγγελος Βενιζέλος Τουρκία: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η χώρα το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να στεγανοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορά της δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε Ερντογάν και μεταναστευτικό.

  Ευάγγελος Βενιζέλος Τουρκία: Στον Έβρο υπάρχει μια σαφής ήττα Ερντογάν
 • Ευάγγελος Βενιζέλος: H πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία

  Ευάγγελος Βενιζέλος: H πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία

  Ευάγγελος Βενιζέλος: Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαμορφώσει με ιδιαίτερο τρόπο την πολιτική σκηνή στην Ευρώπη σύμφωνα με τον πρώην υπουργό.

  Ευάγγελος Βενιζέλος: H πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία
 • Σοκάρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόβλεψή του για τον κορωνοϊό

  Σοκάρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόβλεψή του για τον κορωνοϊό

  Κορωνοϊός Ευάγγελος Βενιζέλος οικονομία: Την άποψη του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις ανάγκες προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων στις νέες συνθήκες με ευρείες συναινέσεις εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

  Σοκάρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόβλεψή του για τον κορωνοϊό
 • Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η σκευωρία Novartis είχε μια προφανή πολιτική στόχευση»

  Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η σκευωρία Novartis είχε μια προφανή πολιτική στόχευση»

  Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο πρώην υπουργός σχολίασε την πορεία της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis.

  Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η σκευωρία Novartis είχε μια προφανή πολιτική στόχευση»
 • Ντόρα Μπακογιάννη: Χρειαζόμαστε ευρύτερη και καινούργια πολιτική για τη Μεσόγειο

  Ντόρα Μπακογιάννη: Χρειαζόμαστε ευρύτερη και καινούργια πολιτική για τη Μεσόγειο

  Ντόρα Μπακογιάννη: Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και πρώην υπουργός μίλησε σήμερα στην 14η Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου.

  Ντόρα Μπακογιάννη: Χρειαζόμαστε ευρύτερη και καινούργια πολιτική για τη Μεσόγειο
 • Ελληνοτουρκικά: Οι «κατευναστές» και οι «καμικάζι»

  Ελληνοτουρκικά: Οι «κατευναστές» και οι «καμικάζι»

  Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986 με μεγάλη πορεία στην κάλυψη του ρεπορτάζ στο ΥΠΕΘΑ. Από σήμερα θα αρθρογραφεί και στο pagenews.gr όπου θα σχολιάζει με την δική του κοφτερή ματιά την επικαιρότητα. Στο σημερινό blog του αναφέρεται στα ελληνοτουρκικά.

  Πάρις Καρβουνοπουλος
 • Πάρις Καρβουνοπουλος
 • Ελληνοτουρκικά: Οι «κατευναστές» και οι «καμικάζι»