Πολιτική

Βενιζέλος Novartis: Τι κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση

Βενιζέλος Novartis: Τι κατέθεσε στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση
Βενιζέλος Novartis: Ξεκίνησαν σήμερα οι μαρτυρικές καταθέσεις στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε σήμερα επί τρεις ώρες ενώπιον της αρεοπαγίτου του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών (Ειδικό Δικαστήριο) Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis μετά την άσκηση από τη Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο ίδιος, μετά το πέρας της κατάθεσής του η οποία θα συνεχιστεί άλλη ημέρα, δήλωσε το εξής: «Ξεκίνησαν σήμερα οι μαρτυρικές καταθέσεις στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου. Κατέθεσα πρώτος, δεν ολοκληρώθηκε η κατάθεσή μου, θα επανέλθω, γιατί πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με την εξύφανση αυτής της πολύ μεγάλης συνωμοσίας ένα χρόνο πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή».

Και προσέθεσε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι απλώς κατάχρηση εξουσίας, είναι, όπως έχω πει πολλές φορές, συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης προσώπων πάντα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα προστασίας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου».

Θυμίζουμε πως το καλοκαίρι του 2020, απέρριψε την αίτηση της Ελένης Τουλουπάκη για ακύρωση της εναντίον της ποινικής δίωξης το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με απόφαση του που κρίνει ότι καλώς είναι υπόλογη η Εισαγγελέας Διαφθοράς για έξι αδικήματα. Το δικαστικό Συμβούλιο, με ανάλογα αρνητική επί της προσφυγής εισαγγελική πρόταση, δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις που διατύπωσε η αιτούσα εισαγγελική λειτουργός προκειμένου να πετύχει την ακύρωση της ποινικής δίωξης, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, που ασκήθηκε σε βάρος της μετά την παραγγελία του αντεισαγγελλέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή για χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Σκεπτικό της αιτούσας ήταν εφόσον οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν εντολή να λειτουργούν είτε από κοινού είτε και κατά μόνας, από την στιγμή που είχε προηγηθεί η παραγγελία του έτερου διενεργούντα έρευνα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη για αρχειοθέτηση της υπόθεσης, είναι παράνομη, άνευ νεώτερων στοιχείων, η ανάσυρση της δικογραφίας για την άσκηση ποινικής δίωξης. Η γνώμη των μελών του Συμβουλίου ομονοεί με την προτείνουσα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εισαγγελέα, η οποία έκρινε ότι δεν γεννάται κανένα ζήτημα χρονικής προτεραιότητας του κάθε πορίσματος, επειδή ήταν αυτόνομοι και ισότιμοι οι δύο αρεοπαγίτες στην έρευνα τους και επομένως με δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης ο καθένας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments