Φέτα

Φέτα
Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδας και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996. Η καταχώριση της φέτας στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες που παρήγαν ως τότε μεγάλες ποσότητες φέτας, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον Μάρτιο του 1999 (συνεκδ. υποθέσεις C-289/96, C‑293/96 και C‑299/96). Η Επιτροπή διεξήγαγε εκ νέου αναλυτική έρευνα, από την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης. Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό καταχωρίστηκε και πάλι η φέτα στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε τελικά από το ΔΕΚ το 2005 (συνεκδ. υποθέσεις C-465/02 και C-466/02).

Περιοχές παραγωγής που μπορούν σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία να βάζουν την ετικέτα και να παράγουν φέτα είναι η ηπειρωτική Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος και από την νησιωτική χώρα μονάχα τα νησιά Κεφαλληνία και Λέσβος (Μυτιλήνη). Οι επίσημες προσπάθειες που είχαν γίνει για την ένταξη και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη δεν απέδωσαν και ισχύει ο νόμος για απαγόρευση παραγωγής φέτας στην Κρήτη, της οποίας η παραγωγή ονομάζεται λευκό τυρί όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Αναζητώντας την προέλευση στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στο μύθο του κύκλωπα Πολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.

Παρόμοια τυριά απαντούν σε όλη τη Βαλκανική. Μέχρι την πρόσφατη κατοχύρωσή της παρασκευαζόταν με αυτήν την ονομασία και σε άλλες χώρες, ενώ ευρέως διαδεδομένη ήταν και η φέτα από αγελαδινό γάλα. Από την κατοχύρωσή της όμως ως Π.Ο.Π. δεν επιτρέπεται τυρί που περιέχει αγελαδινό γάλα και δεν έχει παρασκευαστεί στην Ελλάδα να ονομάζεται φέτα. Στην Κύπρο εισήχθη η συνταγή από την Ελλάδα και είναι τεκμηριωμένη η παραγωγή και η εξαγωγή φέτας ήδη από το 1904, ωστόσο μετά την κατοχύρωσή της στην Ελλάδα οι τυροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να τη μετονομάσουν. Οι περισσότεροι παραγωγοί υιοθέτησαν επίσημα τον όρο «λευκό τυρί».

 • Πιστεύεται ότι το βυζαντινό όνομα της φέτας ήταν “πρόσφατος” (δηλ. τυρός).
 • Το όνομα φέτα είναι ιταλικής προέλευσης (<fetta) και προέρχεται από μια αναφορά του 17ου αιώνα στο είδος αυτού του τυριού που κοβόταν σε φέτες για να τοποθετηθεί στα βαρέλια.
 • Στην Κύπρο συνηθίζεται να γράφεται με δύο <Τ>, όπως άλλωστε προφέρεται και στην κυπριακή διάλεκτο.
 • Η χρήση της φέτας είναι ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο, κυρίως ως απαραίτητο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας.
 • Επίσης αποτελεί κύριο συστατικό της τυρόπιτας, της σπανακοτυρόπιτας, καθώς και πολλών άλλων εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας.
 • Αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και μαζί με το ελαιόλαδο είναι από τα κύρια γνωρίσματά της.

Φέτα σχετικές ειδήσεις:

 • Ψευτογιατρός: Νέα έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα του γιατρού «μαϊμού»

  Νέα έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα του γιατρού «μαϊμού»

  Ψευτογιατρός: Οι Αρχές εξετάζουν ξανά τον χώρο του σπιτιού του με ενδεχόμενο να βρουν νέα στοιχεία όπως ήταν οι σημειώσεις του ή ακόμα και τα υλικά που χρησιμοποιούσε για να παρασκευάζει τα «μαντζούνια» για τα θύματά του

  Ψευτογιατρός: Νέα έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα του γιατρού «μαϊμού»
 • Βορίδης: «Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας»

  Βορίδης: Απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης

  Βορίδης: «Είναι προφανές ότι ακόμα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αδυνατεί να παρουσιάσει μια οποιαδήποτε πρόταση με περιεχόμενο».

  Βορίδης: «Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας»
 • Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας

  Ξεκίνησε η «μάχη» για τη φέτα - Η Ελλάδα κατά της Δανίας

  Φέτα: Η Δανία παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις φέτας.

  Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας
 • Τυροκομείο Αρβανίτη: Τυρί με όνομα

  Τυροκομείο Αρβανίτη: Τυρί με όνομα

  Τυροκομείο Αρβανίτη: Η ποιότητα των τυριών του έχει αναγνωριστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυριών, αποσπώντας το Χρυσό Βραβείο που για πρώτη φορά απονέμεται σε ελληνική επιχείρηση.

  Βασίλης Διαμαντάκος
 • Βασίλης Διαμαντάκος
 • Τυροκομείο Αρβανίτη: Τυρί με όνομα
 • Μινέρβα: Γεύσεις που αξίζει να μοιράζεσαι

  Μινέρβα: Γεύσεις που αξίζει να μοιράζεσαι

  Μινέρβα: Στην πορεία των 115 χρόνων της, η ΜΙΝΕΡΒΑ πέρασε από το εμπόριο στη βιομηχανία, επένδυσε στην ελληνική παραγωγή και δημιούργησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

  Βασίλης Διαμαντάκος
 • Βασίλης Διαμαντάκος
 • Μινέρβα: Γεύσεις που αξίζει να μοιράζεσαι
 • Κρήτη τουρισμός: Πρώτη στις προτιμήσεις των Ολλανδών

  Πρώτη η Κρήτη στις προτιμήσεις των Ολλανδών τουριστών

  Κρήτη τουρισμός: Σε έκθεση τουρισμού της Ολλανδίας «Vakantiebeurs», που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη, συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής και προώθησης για το 2020.

  Κρήτη τουρισμός: Πρώτη στις προτιμήσεις των Ολλανδών
 • Μάκης Βορίδης: “Οι περισσότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες έχουν υλοποιηθεί”

  Μάκης Βορίδης: “Οι περισσότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες έχουν υλοποιηθεί”

  Μάκης Βορίδης: Τους στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της υπουργικής του θητείας, παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

  Μάκης Βορίδης: “Οι περισσότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες έχουν υλοποιηθεί”
 • Κομισιόν: Παραπέμπει την Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την φέτα

  Κομισιόν: Παραπέμπει την Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την φέτα

  Κομισιόν: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει τη Δανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς τη "συνέλαβε" να παραβιάζει τις αποφάσεις παράγοντας λευκό τυρί με τη σήμανση "φέτα".

  Κομισιόν: Παραπέμπει την Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την φέτα