FIA

FIA
Η FIA είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου είναι μια ένωση που ιδρύθηκε ως Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (AIACR) στις 20 Ιουνίου του 1904 να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των οργανώσεων αυτοκινητιστών και χρηστών αυτοκινήτου. Για το ευρύ κοινό, η FIA είναι περισσότερο γνωστή ως διοικούσα αρχή για πολλές και διάφορες εκδηλώσεις αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Με έδρα την 8 Place de la Concorde στο Παρίσι, η FIA αποτελείται από 213 εθνικές οργανώσεις μέλη σε 125 χώρες σε όλο τον κόσμο. σημερινός πρόεδρος της είναι ο Ζαν Τοντ. Η FIA είναι γενικά γνωστή με τη γαλλική ονομασία και το αντίστοιχο ακρωνύμιο ακόμη και σε μη γαλλόφωνες χώρες, αλλά μερικές φορές αποδίδεται ως «International Automobile Federation».

Ο πιο σημαντικός ρόλος της αποτελεί η αδειοδότηση και η διαιτησία της Φόρμουλα ένα (F1) και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC). Η FIA μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού (FIM) πιστοποιεί επίσης απόπειρες ρεκόρ ταχύτητας εδάφους. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε προσωρινά την ομοσπονδία το 2011, ενώ το 2013 την αναγνώρισε πλήρως.

Ακολουθούν οι διοργανώσεις της ομοσπονδίας:

  • F1
  • WRC
  • WTCC
  • WEC
  • WRX

FIA σχετικές ειδήσεις: