Γιώργος Βασιλακόπουλος

Γιώργος Βασιλακόπουλος
Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι Έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής, πολιτικός, και επί χρόνια σημαντικός αθλητικός παράγοντας του μπάσκετ.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος γεννήθηκε το 1939 στον Πειραιά. Κατάγεται από το χωρίο Λάμπεια (Δίβρη) της ορεινής Ηλείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας). Παράλληλα με τον αθλητισμό ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή ως αριστούχος και εξελίχθηκε σε επιτυχημένο επιχειρηματία: σήμερα είναι ιδιοκτήτης βιομηχανίας χάρτου.

Η θέση του στο μπάσκετ ήταν σμολ φόργουορντ και διακρινόταν για την ευστοχία, τη γρήγορη σκέψη και εκτέλεση, καθώς και τις ηγετικές ικανότητές του. Αγωνίστηκε στον Πειραϊκό. Μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό το 1958 και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (1961, 1962, 1967), ενώ παράλληλα εργαζόταν ως λιμενοφύλακας. Συνέχισε ως προπονητής σε Παναθηναϊκό, Εθνικό, Ιωνικό Νικαίας, Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας και Πανιώνιο, ενώ υπήρξε και διαιτητής. Για πολλά χρόνια υπήρξε και αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Υπηρέτησε το ελληνικό μπάσκετ ως παράγοντας και τελικά αναδείχθηκε πρόεδρος της FIBA Europe (2002-2010) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης  FIBA (2006-2010). Συμμετείχε στην Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών από την ίδρυσή της το 1966. Το 1970, όταν διαχωρίστηκε το μπάσκετ από τις Αθλοπαιδιές, προσχώρησε στη νεοσύστατη Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ακόμη, ο Γ. Βασιλακόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το Φεβρουάριο του 1998 μέχρι το Νοέμβριο του 2002. Αξίωμα που κατέχει και σήμερα, όταν στις 13/9/2010 ομόφωνα το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης τον εξέλεξε εκ νέου πρόεδρο.

Πολιτική

  • Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, και υπήρξε επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
  • Στις 13 Οκτωβρίου 1993 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, έχοντας διοριστεί σε αυτή τη θέση από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού.
  • Τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στις 23 Απριλίου 1996, μετά από σύγκρουση με τον Θεόδωρο Τσουκάτο, στενό φίλο του καινούριου πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Γιώργος Βασιλακόπουλος σχετικές ειδήσεις: