ΓΣΕΕ

ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ είναι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκτός δημοσίου εργαζομένων στην Ελλάδα.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1918 μετά από συνέδριο που έγινε τον Οκτώβριο (21-28) του έτους στην Αττική. Αναφέρεται ότι σε αυτό το πρώτο και καθοριστικό συνέδριο συμμετείχαν «214 σωματεία με 180 αντιπροσώπους που αντιπροσώπευαν 65.000 οργανωμένους εργάτες». Ο ιστορικός πρώτος πρώτος γενικός γραμματέας της εξελέγη ο Εμμανουήλ Μαχαίρας, που υποστήριζε το Βενιζελικό κόμμα, το οποίο είχε και την εξουσία στη διοίκηση. Επίσης υπήρχαν εκπρόσωποι του ΣΕΚΕ και των σοσιαλιστών.

Εκείνη την περίοδο υπήρξαν πολλές διαμάχες στο εσωτερικό του οργάνου, που ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών παρεμβάσεων της εκάστοτε εξουσίας, ακόμη και εξορίες. Ως αποτέλεσμα ήρθε η διάσπαση της Γ.Σ.Ε.Ε. σε μικρότερα ανεξάρτητα κομμάτια μέχρι την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, όπου έγινε μία μεγάλη επέμβαση στο εσωτερικό της.

Στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1919 έγινε η πρώτη διάσπαση της συνομοσπονδίας, καθώς η διοίκηση ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στο ΣΕΚΕ (5 μέλη), και το κυβερνητικό κόμμα του Βενιζέλου (6 μέλη). Το 1920 το Εθνικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ ανέθεσε τη διοίκηση στους συνδικαλιστές του ΣΕΚΕ. Η διάσπαση θα ολοκληρωθεί το 1930, όταν και θα αποχωρήσουν οι ρεφορμιστές-σοσιαλιστές.

Οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι εργατικές διεκδικήσεις είναι έκδηλες μετά την αντικομμουνιστική υστερία της δεκαετίας του ’50 και τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής κατά τη δεκαετία του ’60, με τις καθημερινές σχεδόν στάσεις εργασίας, απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Ως κεντρικός συνδικαλιστικός οργανισμός της χώρας, η ΓΣΕΕ βρέθηκε εξαρχής στο στόχαστρο των εκάστοτε κυβερνητικών παρατάξεων, ξεκινώντας από τις κυβερνήσεις Ε. Βενιζέλου, τη δικτατορία και τις επερχόμενες κυβερνήσεις.

Ο κρατικός μηχανισμός προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη δυναμική της συνομοσπονδίας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς της, κυρίως για τον έλεγχο της ομαλότητας του πολιτικού βίου, που με τη σειρά του υποσχόταν οικονομικές επενδύσεις. Με εκλογικά τεχνάσματα, επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και χρήση του δικαστικού μηχανισμού το κράτος έλεγχε την ανώτατη και τις δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα.

Το έργο της ΓΣΕΕ

Ως ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο που είναι, έχει ως κύριο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτό διαπραγματεύεται την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητο μπορεί να προχωρεί σε απεργίες. Συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με την βοήθεια δικών της φορέων παρουσιάζει τα προβλήματα του εργατικού χώρου στην Ελλάδα και προτείνει λύσεις.

Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 και αποτελεί μία καινοτόμα πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ που αποσκοπεί στην υποστήριξη και εξυπηρέτηση της πολιτικής της σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων. Πρωταρχικά αποβλέπει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δομών και στρατηγικών για τη μετάβαση όλων στην κοινωνία της γνώσης καθώς και στην ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης και εφαρμογής εκπαιδευτικών πολιτικών σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης (τυπικής, μη τυπικής και άτυπης).

Ειδικότεροι στόχοι του αποτελούν η αύξηση των ευκαιριών πρόσβασης των πολιτών σε όλο το σύστημα εκπαίδευσης (τυπικής, μη τυπικής και άτυπης), η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλες τις μορφές της, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση, η μελέτη-καταγραφή-αξιολόγηση της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας και η διερεύνηση προτύπων καλής πρακτικής στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. δημιούργησε το 2000 το «Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων» το οποίο έχει έδρα στην Αθήνα. Στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης στους εργαζόμενους, Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες για την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής, ασφαλιστικής και μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Διαθέτει τα εξής Γραφεία:

 • Γραφείο Εργασιακών Σχέσεων
 • Γραφείο Ασφαλιστικών Θεμάτων
 • Γραφείο Οικονομικών Μεταναστών
 • Γραφείο Εύρεσης Εργασίας
 • Γραφείο Συμβουλευτικής
 • Γραφείο Υποστήριξης
 • Νομική Υπηρεσία

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ) ιδρύθηκε το 1990 και στα χρόνια λειτουργίας του επιδεικνύει πλούσιο έργο στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, της κατάρτισης, της επιμόρφωσης, της διά βίου μάθησης και της τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ, καθώς και ευρύτερα του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.

ΓΣΕΕ σχετικές ειδήσεις:

 • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι έμποροι

  Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι έμποροι

  Εκτός από τις δόσεις ρυθμίσεων και τις τρέχουσες εισφορές, περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου και την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019.

  Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι έμποροι
 • Αλέξης Χαρίτσης κορωνοϊός: Είμαστε αθωράκιστοι στο δεύτερο κύμα εξαιτίας της κυβέρνησης

  Αλέξης Χαρίτσης: Είμαστε αθωράκιστοι στο δεύτερο κύμα εξαιτίας της κυβέρνησης

  Αλέξης Χαρίτσης κορωνοϊός: Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κοινωνία είναι γυμνή στο δεύτερο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της κυβερνητικής ανευθυνότητας.

  Αλέξης Χαρίτσης κορωνοϊός: Είμαστε αθωράκιστοι στο δεύτερο κύμα εξαιτίας της κυβέρνησης
 • Μαύρη εργασία: Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων εν μέσω καραντίνας

  Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες εν μέσω καραντίνας

  Μαύρη εργασία: Με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας αυξάνονται οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν μαύρη εργασία.

  Μαύρη εργασία: Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων εν μέσω καραντίνας
 • Ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών: Στο 90% η αποχή – Βολές αντιπολίτευσης στην Κεραμέως

  Αποχή 90% στης ηλεκτρονικές εκλογές για τους εκπαιδευτικούς - Επίθεση αντιπολίτευσης στην Κεραμέως

  Ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών: Γύρισαν την πλάτη οι εκπαιδευτικοί στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια με ψηφιακές διαδικασίες. 90% του συνόλου των εκπαιδευτικών απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις είχαν πάρει η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και όλες οι παρατάξεις.

  Ηλεκτρονικές εκλογές εκπαιδευτικών: Στο 90% η αποχή – Βολές αντιπολίτευσης στην Κεραμέως
 • 28η Οκτωβρίου αργία: Έτσι αμείβεται η εργασία στον ιδιωτικό τομέα

  Έτσι αμείβεται η εργασία στον ιδιωτικό τομέα την 28η Οκτωβρίου

  28η Οκτωβρίου αργία: Διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα την 28η Οκτωβρίου παρέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

  28η Οκτωβρίου αργία: Έτσι αμείβεται η εργασία στον ιδιωτικό τομέα
 • ΓΣΕΕ: “Έξοδος από την εργασία για 180 χιλιάδες άτομα από τον Μάρτιο έως Ιούνιο”

  ΓΣΕΕ: "Έξοδος από την εργασία για 180 χιλιάδες άτομα από τον Μάρτιο έως Ιούνιο"

  ΓΣΕΕ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλή και αυξανόμενη ανεργία, επιδεινούμενο βιοτικό επίπεδο, περισσότερες ανισότητες και αποκλίσεις στην αγορά εργασίας είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» την  χώρα μας από τον προηγούμενο Μάρτιο.

  ΓΣΕΕ: “Έξοδος από την εργασία για 180 χιλιάδες άτομα από τον Μάρτιο έως Ιούνιο”