Οικονομία

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι έμποροι

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι έμποροι
Εκτός από τις δόσεις ρυθμίσεων και τις τρέχουσες εισφορές, περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου και την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019.

Την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής πληρωμών για τις ρυθμισμένες και τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η ΕΣΕΕ, καθώς σε μια περίοδο μηδενικού τζίρου χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση τριπλής πληρωμής εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, εκτός από τις δόσεις ρυθμίσεων και τις τρέχουσες εισφορές, περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου και την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην επιστολή ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων σε αντιστάθμισμα του lockdown δεν έχει περιληφθεί ακόμη το μέτρο της αναστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ. Υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα ανυπαρξίας τζίρου και έκδηλης αβεβαιότητας θα είναι αδύνατον για τον εμπορικό κόσμο να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων και ζητεί την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε τους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

Επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Βρούτση απέστειλε και η ΓΣΕΕ, ζητώντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία. Βασικό αίτημα της συνομοσπονδίας αποτελεί η ακύρωση των απολύσεων πριν από τη νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τη θέσπιση ειδικής διάταξης που θα καθιστά άκυρες τις καταγγελίες συμβάσεων που έγιναν τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το νέο lockdown, ενώ ζητείται μεταξύ άλλων η εφαρμογή άμεσων αποκαταστατικών ρυθμίσεων για τους εποχικούς εργαζομένους και για όσους παρέχουν εργασία σε συνθήκες εποχικότητας.

Δώρο Χριστουγέννων

Εν τω μεταξύ, θέμα έχει προκύψει και με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, με την πλευρά των εργοδοτών και κυρίως των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή να ζητεί από την κυβέρνηση στήριξη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολο να καταβάλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου την παροχή, πολλώ δε μάλλον όταν δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα αρθεί το δεύτερο lockdown. Αλλά και από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχουν αντιδράσεις για τον τρόπο υπολογισμού του δώρου, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το τελικό ποσό θα καταβληθεί από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου, θα υπολογιστεί όμως για τους μήνες κατά τους οποίους οι συμβάσεις των εργαζομένων ήταν σε αναστολή, με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό αλλά το ύψος της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Στη συνέχεια, το Δημόσιο θα καταβάλει στις επιχειρήσεις το ποσό που αντιστοιχεί στην δική του συμμετοχή, ήτοι στους μήνες αναστολής. Πλέον, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί εντέλει το δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού και για τους μήνες αναστολής. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έως ότου υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις και οι τελικές ανακοινώσεις, το θέμα παραμένει ανοικτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments