Joker

Joker
Ο Τζόκερ είναι φανταστικός χαρακτήρας ο οποίος εμφανίζεται σε τεύχη του Μπάτμαν της DC Comics. Ο Τζόκερ είναι ένας ψυχοπαθής, σαδιστής, ελεεινός, ψυχρός δολοφόνος, κωμικός και εγκληματίας, ο αρχιεχθρός του Μπάτμαν.

Πρωτοεμφανίστηκε στα κόμικ στο Batman #1 στις 25 Απριλίου του 1940. Από τότε έχει απεικονιστεί σε διάφορες ταινίες και σειρές. Η έμπνευση για τον χαρακτήρα του Τζόκερ προήλθε από την βουβή ταινία “Ο Άνδρας Που Γελάει” του 1928 (The Man Who Laughs) με το χαρακτηριστικό του να είναι το μεγάλο του ανατριχιαστικό του χαμόγελο. Η εμφάνισή του είναι παραμορφωμένη λόγω ενός ατυχήματος σε ένα εργοστάσιο χημικών. Τα μαλλιά του είναι πράσινα, τα χείλη του κόκκινα και το δέρμα του λευκό. Λόγω αυτού του ατυχήματος τρελάθηκε και έγινε ο Τζόκερ.

Ο Τζόκερ χρησιμοποιεί πολλά όπλα που μπορεί να φαίνονται αθώα και ακίνδυνα αλλά είναι άκρως φονικά. Τα πιο γνωστά είναι το λουλούδι που εκτοξεύει οξύ, το ηλεκτροσόκ χειραψίας, και το αέριο γέλιου το οποίο το έχει φτιάξει ο ίδιος ο Τζόκερ και κάνει τα θύματα να γελάνε μέχρι θανάτου και πάνω τους μένει ένα χαμόγελο σαν αυτό του Τζόκερ. Είναι ο βασικός αντίπαλος του Μπάτμαν καθώς έχει εμφανιστεί στα περισσότερα κόμικ από οποιονδήποτε άλλο εχθρό του.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως δημιουργήθηκε αλλά η πιο επικρατέστερη είναι ότι ο Τζόκερ ήταν στην αρχή ένας ”φυσιολογικός” εγκληματίας με το όνομα Red hood. Ο Ρέντχουντ (Red hood) κατά την διάρκεια μιας ληστείας σε ένα εργοστάσιο χημικών(Ace Chemicals), προσπάθησε να διαφύγει. Όμως ήρθε αντιμέτωπος με τον Μπάτμαν και αναγκάστηκε να παλέψει μαζί του με αποτέλεσμα να πέσει σε χημικά. Τα χημικά παραμορφώνουν την εμφάνισή του: Το δέρμα του γίνεται άσπρο, τα μαλιά του πράσινα και τα χείλη του κόκκινα αποκτώντας εμφάνιση παρόμοια με κλόουν. Λόγω της παραμόρφωσης τρελαίνεται και γίνεται ο κλόουν πρίγκιπας του εγκλήματος, ο βασικός αντίπαλος του Μπάτμαν, ο Τζόκερ. Άλλες εκδοχές:

  • Στην αρχή ήταν ένας αποτυχημένος κωμικός εν ονόματι Τζακ που προσπαθούσε να βγάλει χρήματα για να συντηρήσει την έγκυο γυναίκα του. Για να το καταφέρει καταφεύγει σε γκάνγκστερς που σχεδιάζουν ληστεία σε εργοστάσιο χημικών στο οποίο ο Τζάκ δούλευε πριν γίνει κωμικός. Εν το μεταξύ η γυναίκα του πέθανε σε ένα ατύχημα στο σπίτι και εκείνος όταν το μαθαίνει κάνει πίσω αλλά οι γκάνγκστερς τον πείθουν να συνεχίσει. Του δίνουν την αμφίεση του Ρέντχούντ και διαρρήκτουν το εργοστάσιο. Γίνονται αντιληπτοί απο την αστυνομία και στην συμπλοκή σκοτώνονται οι δύο γκάνγκστερς. Τότε παρεμβαίνει ο Μπάτμαν τον οποίο όταν βλέπει ο Τζάκ τρομάζει, γλιστράει και πέφτει σε χημικά. Όταν βλέπει πως τον έχουν παραμορφώσει τρελαίνεται και γίνεται ο Τζόκερ.
  • Σε άλλη εκδοχή ήταν ένας γκάνγκστερ εν ονόματι Τζάκ Νέπιερ. Ήταν μέλος σε πολλές εγκληματικές οργανώσεις στην διάρκεια της ζωής του. Μία μέρα το αφεντικό του τον έστειλε σε μία ληστεία σε εργοστάσιο χημικών. Εκεί τους παγιδεύουν αστυνομικοί και προκύπτει συμπλοκή. Ενώ πάει να ξεφύγει έρχεται αντιμέτωπος με τον Μπάτμαν τον οποίο προσπαθεί να σκοτώσει. Όμως ο Μπάτμαν τον νικάει και πάνω στην μάχη πέφτει κατα λάθος μέσα σε χημικά. Παραμορφώνεται και γίνεται ο Τζόκερ.
  • Τελευταία εκδοχή είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει το παρελθόν του. Απλώς εμφανίστηκε στην Γκόθαμ Σίτι και άρχιζε να σπέρνει το χάος και την αναρχία. Με άλλα λόγια ένας πράκτορας του χάους με άγνωστο παρελθόν.

Joker σχετικές ειδήσεις: