Καλαμάτα

Καλαμάτα
Η Καλαμάτα είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Καλαμάτα έχει πληθυσμό 54.100 κατοίκους, ενώ o Δήμος Καλαμάτας έχει πληθυσμό 69.849 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Η πόλη είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι (παρυφή του Ταϋγέτου), στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου. Απέχει 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 215 χλμ. από την Πάτρα και 715 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Έχει εύκρατο μεσογειακό κλίμα, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Καθημερινά στο ευρύτερο αστικό κέντρο της Καλαμάτας έρχονται και εργάζονται πάνω από 50.000 άνθρωποι από τις διπλανές πόλεις Μεσσήνη, Θουρία, Μελιγαλά, Άρι.

Η Καλαμάτα, μια πόλη 54.100 κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του Νομού Μεσσηνίας. Καθημερινά στο ευρύτερο αστικό κέντρο της Καλαμάτας έρχονται και εργάζονται πάνω από 50.000 άνθρωποι[εκκρεμεί παραπομπή] από τις διπλανές πόλεις όπως Ασπρόχωμα, Μεσσήνη, Θουρία, Μελιγαλά, Άρι, Σπερχογεία κ.α.

Η τουριστική περίοδος για την Καλαμάτα διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για κάθε σαββατοκύριακο λόγω μικρής απόστασης από την Αθήνα και των πολλών αξιοθέατων που έχει (μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, ναός των Αγίων Αποστόλων, Παλιά Πόλη, Κάστρο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μέγαρο Χορού, υπαίθριο μουσείο σιδηροδρόμων κ.α.). Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα και στο προάστιο της πόλης την Βέργα χτισμένη στους πρόποδες του όρους “Καλάθι” όπου υπάρχουν υπέροχα bars και clubs με θέα στη θάλασσα και την πόλη της Καλαμάτας. Επίσης κάθε Ιούλιο λαμβάνει χώρα στην πόλη της Καλαμάτας το διεθνές φεστιβάλ Χορού, με παραστάσεις και χορευτές από όλο τον κόσμο.

Στην Καλαμάτα λειτουργούν σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο διευρύνθηκε σημαντικά μετά την ενσωμάτωση και του Τ.Ε.Ι.. Η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί καθένας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

Στην Καλαμάτα εδρεύουν τα παρακάτω Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον νόμο 4610/19 (ΦΕΚ 70 Α.7/5/2019 ) με τον οποίο εντάχθηκαν Σχολές και Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Πανεπιστήμιο.

  • Τμήμα Γεωπονίας.
  • Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων.
  • Τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας.
  • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών.
  • Τμήμα Λογοθεραπείας.
  • Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
  • Τμήμα Φιλολογίας.

Καλαμάτα σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 13