Κιμ Γιονγκ Ουν

Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Υπολογίζεται ότι έχει προσωπική περιουσία αξίας 4,2 δισ. ευρώ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολιτικός της Βόρειας Κορέας που υπηρετεί ως ο ανώτατος ηγέτης της χώρας από το 2011 και ως αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας από το 2012. Είναι το δεύτερο παιδί του Κιμ Τζονγκ-ιλ (1941-2011), τον οποίο διαδέχτηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τελευταίου, και της Κο Γιονγκ-Χούι.

Είναι ο νεότερος Αρχηγός Κράτους παγκοσμίως και ο πρώτος βορειοκορεάτης αρχηγός που γεννήθηκε μετά την ίδρυση της χώρας. Πριν λάβει την εξουσία, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε κάνει σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις ενώ πολλές από τις δραστηριότητες του ίδιου και της κυβέρνησής του παραμένουν άγνωστες. Ακόμα και λεπτομέρειες, όπως το ποια χρονιά γεννήθηκε και το ενδεχόμενο να φοίτησε πράγματι σε κάποιο πανεπιστήμιο της Δύσης χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Από τα τέλη του 2010, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίστηκε ως ο εμφανής διάδοχος για την ηγεσία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανακοινώθηκε από την Κορεατική Κεντρική Τηλεόραση ότι θα είναι ο “Μεγάλος Διάδοχος”.

Είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (υπήρξε γραμματέας από το 2012 έως το 2016), ηγέτης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, ηγέτης της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, ανώτατος διοικητής του Κορεατικού Στρατού και μέλος του Πολίτμπουρο του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, που είναι το υψηλότερο σε ιεραρχία σώμα λήψης αποφάσεων στην Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανέβηκε στην κατάταξη του Κορεατικού Στρατού στις 18 Ιουλίου 2012, εδραιώνοντας την θέση του ως του ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ως Στρατηγός Κιμ Γιονγκ-ουν ή ως “Ο Στρατηγός”.

Το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» το έτος 2012. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στην 46η θέση στην λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους το 2013 και στην τρίτη θέση των Κορεατών μετά τον Μπαν Κι-Μουν και τον Λι Κουν-χι.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, τα δελτία ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε διατάξει την εκτέλεση του θείου του Τζανγκ Σονγκ-τεκ “προδοσίας”. Στις 9 Μαρτίου 2014, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές για την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων. Πιστεύεται ευρέως ότι διέταξε την δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του Κιμ Γιονγκ-ναμ στην Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2017.

Τα θέματα υγείας του τα τελευταία χρόνια

  • Το 2009, δημοσιογραφικά άρθρα ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ήταν διαβητικός και επέφερε από υπέρταση
  • Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν έκανε καμιά δημόσια εμφάνιση για έξι εβδομάδες κατά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2014. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπέφερε από μια “δυσάρεστη φυσική κατάσταση”. Παλιότερα είχε γίνει αντιληπτό ότι κούτσαινε. Όταν έκανε την επανεμφάνισή του, χρησιμοποιούσε ειδικό ραβδί για περπάτημα.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σχολίασε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν φαινόταν πως είχε λάβει επιπλέον 30 κιλά σε λίπος μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών, φτάνοντας σε ένα συνολικά εκτιμώμενο σωματικό βάρος των 130 κιλών.

Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικές ειδήσεις: