ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) είναι κεντροαριστερό ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και πρόεδρός του είναι η Φώφη Γεννηματά.

Πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με 19 βουλευτές. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από δύο ευρωβουλευτές, στη Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επίσης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Εκλογή ηγεσίας

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του νέου κόμματος. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ιδρυτικό Συνέδριο

Στις 16 και 17 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία 4.000 περίπου συνέδρων. Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, ενώ ομιλία εκφώνησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Α. Παπανδρέου. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα, με θεματικές συζητήσεις για τη συγκρότηση του προγράμματος του κόμματος, αλλά και για το καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη. Στην ολομέλεια του συνεδρίου ομιλία απηύθυναν οι επικεφαλής των κομμάτων που συνιστούν το Κίνημα Αλλαγής.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έγκριση από την πλειοψηφία των συνέδρων της ιδρυτικής διακήρυξης, του καταστατικού και του προγράμματος, ενώ παρουσιάστηκε και το έμβλημα του νέου κόμματος.

Τα κόμματα που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής είναι:

  • Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
  • Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
  • Ανανέωση
  • Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία
  • Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης
  • Φωνή Δημοκρατίας
  • Μπροστά
  • Ανανεωτική Αριστερά

ΚΙΝΑΛ σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 67