Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Σταϊκούρας – Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγει η πλατφόρμα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Σταϊκούρας – Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανοίγει η πλατφόρμα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τη δήλωση ο κ. Σταϊκούρας την έκανε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Μιχάλη Κατρίνη από το ΚΙΝΑΛ για τα μέτρα που αφορούν στον κόσμο της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως στην πλατφόρμα θα παρουσιάζεται απευθείας το ποσό της ενίσχυσης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Το μέτρο θα περιλαμβάνει και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες, ενώ το ύψος της προκαταβολής εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Μαζί με το ποσό που δόθηκε στην πρώτη φάση, το ύψος θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική ένεση ρευστότητας από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αγγίξει, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τα 11 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αφορά όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από τον κορωνοϊό τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος προβλέπονται πιο ευνοϊκοί όροι καθώς, μεταξύ άλλων, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στήριξης της πραγματικής οικονομίας στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Ποιοι τη δικαιούνται

Εκτός από τις επιχειρήσεις που είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι εντάσσονται οι ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων), υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η δραστηριότητά τους μετά από κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής αποκτούν επίσης και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

Το ύψος της ενίσχυσης

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις με αναστολή δραστηριότητας μετά από κρατική εντολή θα λάβουν:

  • οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου,
  • για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Επιπλέον για τις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, ισχύει το κατώτατο όριο αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων (2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 4.000 ευρώ έως 5 εργαζόμενους, 8.000 ευρώ έως 20 εργαζόμενους, 15.000 ευρώ έως 50 εργαζόμενους και 30.000 ευρώ άνω των 50 εργαζομένων).

Για τις επιχειρήσεις που η δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν:

  • οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή σταθερό ποσό 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης, για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε σαράντα ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να έχει υποβάλει προηγουμένως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) τα στοιχεία του κύκλου εργασιών ΦΠΑ, για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα, για επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, των προηγούμενων μηνών. Για αυτό τον σκοπό, καλούνται οι επιχειρήσεις να υποβάλουν άμεσα τα σχετικά στοιχεία.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών για τις αιτήσεις χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, όπου θα παρουσιάζεται απευθείας το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης.

Επισημαίνεται ότι έχει καταργηθεί η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έπρεπε να υποβληθεί σε προγενέστερο στάδιο, όπως ίσχυε στους προηγούμενους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments