Κωνσταντίνος Ζέρβας

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι Έλληνας πολιτικός και νυν δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Βασίλης Ζέρβας, ήταν πολιτικός μηχανικός και η μητέρα του, Λιλίκα Ωρολογά ήταν φιλόλογος. Η πλευρά της μητέρας του έλκει την καταγωγή της από το Μοναστήρι, ενώ ο προπάππους του, Πέτρος Ωρολογάς, ήταν μακεδονομάχος από την Κορυτσά της ιστορικής περιοχής της Βορείου Ηπείρου. Η αδερφή της μητέρας του και θεία του, ήταν η Αλίκη Τέλλογλου η οποία μαζί με τον σύζυγο της Νέστορα, ίδρυσαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το 1972. Ο πατέρας του είχε συγγένεια με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, πολιτικό μηχανικό της Θεσσαλονίκης και ένας από τους δημιουργούς του ποδοσφαιρικού σταδίου της Τούμπας.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1990, ο Ζέρβας ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Ασχολήθηκε με την πολιτική ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη στο Δημοτικό Συμβουλίο με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2011, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Ήταν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party» και άλλα. Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμου αναπληρωτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Μπουτάρη. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, αλλά τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον δήμαρχο, παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

  • Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
  • Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στη 19η μη εκλόγιμη θέση (οι εκλογές εκείνες διεξήχθησαν με λίστα).
  • Το 2017 αποχώρησε από την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και παρέμεινε ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Στις 2 Ιουνίου 2019 εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης κερδίζοντας τον Νίκο Ταχιάο στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κωνσταντίνος Ζέρβας σχετικές ειδήσεις: