Κυψέλη

Κυψέλη
Η Κυψέλη είναι περιοχή της Αθήνας στην 6η δημοτική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, με πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκων.

Κέντρο της Κυψέλης είναι η Πλατεία Κανάρη, κοινώς Πλατεία Κυψέλης, και τα γύρω από αυτήν οικοδομικά τετράγωνα. Κεντρικοί δρόμοι της Κυψέλης και ταυτόχρονα δρόμοι που οδηγούν στην Πλατεία είναι οι οδοί Κυψέλης και Σπετσών προς τα νότια, η οδός Βελβενδού προς τα ανατολικά, οι οδοί Εκάτης και Δάφνιδος προς τα βόρεια και οι οδοί Λέσβου και Καλλιφρονά προς τα δυτικά.

Δεσπόζουσα θέση στην Κυψέλη έχει ο κατάφυτος, πλατύς πεζόδρομος της οδού Φωκίωνος Νέγρη. Κάτω από τον δρόμο αυτό διέρχεται ρέμα, το οποίο στα μέσα του 20ού αιώνα καλύφθηκε για να δημιουργηθεί ο πλατύς δρόμος περιπάτου με την πυκνή και ψηλή βλάστηση. Κατά μήκος της οδού, υπάρχουν αρκετά συντριβάνια και πολλά γλυπτά. Επεκτάσεις της αρχικής Κυψέλης αποτελούν η συνοικία της Νέας Κυψέλης, που εκτείνεται έως την συνοικία Γκύζη, και η Άνω Κυψέλη, βόρεια της Νέας Κυψέλης, η οποία εκτείνεται έως το Αττικό Άλσος και τον Δήμο Γαλατσίου.

Η Κυψέλη ως ευρύτερη περιοχή οριοθετείται:

  • δυτικά από την οδό Πατησίων,
  • νότια από τις οδούς Δεριγνύ, Μαυροματαίων, Ευελπίδων και Πριγκηποννήσων (Πεδίον Άρεως),
  • ανατολικά από τις οδούς Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, Οστρόβου, Γιαλλούρου, Δοϊράνης, Μούσκου, Όλγας Κωνσταντινίδου, Στησιλάου και Ορίων
  • βόρεια από τον Δήμο Γαλατσίου (Ειρηναίου, Κρουσίου, Στρεψιάδου, Ερνέστου Κουρτίου, Γανημύδου, Λεοντίου, Αγίων Αναργύρων, Κόκκερελ), τον λόφο Ελικώνος (Ελικώνος, Τραυλαντώνη) και την οδό Αμοργού.

Κέντρο της περιοχής είναι η πλατεία Κυψέλης (Κανάρη).

  • Διοίκηση: Η Κυψέλη μαζί με τη γειτονιά της Άνω Κυψέλης υπάγονται στην 6η Δημοτική Κοινότητα (πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα) του Δήμου Αθηναίων μαζί με τις συνοικίες Αγίου Νικολάου, Αχαρνών, Πλατείας Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα, Πλατείας Αμερικής και Πλατείας Βικτωρίας. Αποτελεί το ανατολικό τμήμα της Κοινότητας, η οποία εκτείνεται και δυτικά της οδού Πατησίων, στις συνοικίες της Πλατείας Βικτωρίας, Πλατείας Αττικής και Πλατείας Αμερικής, έως τον Σταθμό «Αττική» και τη Λεωφόρο Ιωνίας.
  • Διοικητική Ιστορία:Για πρώτη φορά η Κυψέλη αναφέρεται ως Γυψέλη το 1840 υπαγόμενη εξ αρχής στον Δήμο Αθηναίων μαζί με τους συνοικισμούς Αμαρούσιον, Ηρακλή, Κηφισσιά, Χαλάνδρι, Μπερχάμι, Λογοθέτι, Καρυτός, Καλογρέζα, Μονή Πεντέλης, Τουραλή, Γέρακος, Αδάμη, Πιλίκας, Μονή Χελιδονούς Αμαρουσίου, Σεπόλια, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Εύμορφη Εκκλησιά, Καράς, Τράχωναις, Χασάνιον, Κερατζίνι και Δερβισαγού Αθηναίων.
  • Συνοικίες Περιοχής Κυψέλης: Άνω Κυψέλη, Κυψέλη και Νέα Κυψέλη
  • Εκλογικές Ενορίες Κυψέλης το 1982: Αγίας Ζώνης Πατησίων, Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, Αγίου Θωμά Άνω Κυψέλης και Υψώσεως Τίμιου Σταυρού Κυψέλης.

Κυψέλη σχετικές ειδήσεις: