ΚΥΣΕΑ

ΚΥΣΕΑ
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα.

Στον τομέα της εθνικής άμυνας, είχαν λειτουργήσει και παλαιότερα διάφορα παρόμοια σχήματα όπως το ΑΣΕΑ (Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας) στις μέρες του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το 1981 εισήγαγε ένα νέο, περισσότερο προσωπικό και «προεδρικό» τρόπο λήψης αποφάσεων. Η δημιουργία του ΚΥΣΕΑ ως ανώτατης αρχής για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής από τον Α. Παπανδρέου ήταν παρόμοια με τη δημιουργία του ΑΣΟΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) για οικονομικά θέματα.

Η σύνθεση του ΚΥΣΕΑ μεταβάλλεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προτιμούσε ένα σχετικά «κλειστό» ΚΥΣΕΑ στο οποίο συμμετείχαν λίγοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά οι διάδοχοί του αύξησαν τον αριθμό των μελών του.  Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές τα τελευταία χρόνια έχουν προτείνει τη μετατροπή του ΚΥΣΕΑ σε συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, όπως αυτό των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχει εκφραστεί και η άποψη διατήρησης του ΚΥΣΕΑ όπως είναι, καθώς υπάρχει ο φόβος ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας να μετατραπεί σε χώρο «βολέματος» αποστράτων αξιωματικών και συνταξιούχων διπλωματών προσκείμενων στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας μετέχουν ως:

  • Πρόεδρος: ο Πρωθυπουργός
  • ο Υπουργός Εξωτερικών,
  • ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
  • ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
  • ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
  • ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

ΚΥΣΕΑ σχετικές ειδήσεις: