Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: ΣΥΡΙΖΑ και Γεννηματά για την τουρκική προκλητικότητα

Ελληνοτουρκικά: ΣΥΡΙΖΑ και Γεννηματά για την τουρκική προκλητικότητα
Ελληνοτουρκικά: Την ανάγκη «παρεμπόδισης» οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Φώφη Γεννηματά ζητά από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για τετελεσμένα.

Με επίσημη ανακοίνωση τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του κόμματος σχολίασε:

«Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν».

Γεννηματά: Η κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για τετελεσμένα

«Να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», καλεί την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, με την ταυτόχρονη επισήμανση, «αυτό είναι το εθνικό χρέος».

Ολόκληρη η δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

Ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς o Πρωθυπουργός

Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό θα συμβεί επειδή στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε τη Δευτέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το Open tv, το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του, «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος έφτασε στο Μαξίμου φορώντας στολή παραλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Φλώρος τόνισε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί ότι «όλα θα πάνε καλά».

Πριν από την πραγματοποίηση του ΚΥΣΕΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments