MTV

MTV
Το MTV είναι γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο που κατά κύριο λόγο προβάλει μουσικά βίντεο κλιπ.

Το MTV ιδρύθηκε το 1981 με σκοπό να μεταδίδει όλα τα νέα βίντεο κλιπ που κυκλοφορούν. Την 1η Αυγούστου 1981 βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα. Το πρώτο και ιστορικό βίντεο που έπαιξε στο κανάλι ήταν το τραγούδι των Buggles με τον τίτλο Video killed the radio star, ένα μουσικό κομμάτι του 1979.  Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το MTV έπαιζε μόνο στην Αμερική. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και την 1η Αυγούστου του 1987 ξεκίνησε η μετάδοση του και στην Ευρώπη.

Το κανάλι δεν έχει κάνει συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση. Υπάρχουν εκπομπές για όλα τα είδη της μουσικής. Παλιότερα κυριαρχούσε η Ροκ μουσική, ενώ σήμερα οι Pop και Rnb ρυθμοί έχουν την μερίδα του λέοντος. Μεγάλο κεφάλαιο για το MTV, αλλά και τη μουσική γενικότερα ήταν τα ακουστικά live που έγιναν υπό την ονομασία MTV Unplugged.

Πολλά θρυλικά συγκροτήματα πέρασαν την πόρτα του στούντιο για τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ίσως η κορυφαία Unplugged στιγμή ήταν το live των Nirvana. Ο Cobain και η παρέα του έδωσαν μια από τις καλύτερες ερμηνείες τους μπροστά σε λίγους και τυχερούς. Οι εκτελέσεις των τραγουδιών τους σε αυτό το live θεωρούνται πλέον κλασικές.

Κορυφαία ονόματα που πέρασαν από το MTV Unplugged:

  • Nirvana
  • Paul McCartney
  • Mariah Carey
  • Eric Clapton
  • Bruce Springsteen
  • Scorpions (Στο θέατρο Λυκαβηττού)

Το MTV στην Ελλάδα

Την 1 Σεπτεμβρίου 2008 άρχισε να μεταδίδεται και η ελληνική έκδοση του MTV, το MTV Greece. Το ελληνικό MTV είναι το 36o MTV στην Ευρώπη και αποτελούσε τμήμα ενός εκ των μεγαλύτερων εμπορικών σημάτων του κόσμου. Τα Διεθνή Δίκτυα του MTV (Networks International), έχουν παρουσία σε 160 χώρες, διαθέτουν πάνω από 141 κανάλια και μεταδίδονται σε 506.7 εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, τον Δεκέμβρη του 2015, ο όμιλος Ρέστη, από όπου ανήκε το κανάλι, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις του με το MTV. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 ξεκίνησε ένας νέος σταθμός στην θέση του, το RISE (πρώην εκπομπή προτάσεων για νέους από το MTV), το οποίο ανήκει στον ίδιο όμιλο, διακόπτεται η λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας και τοποθετείται στις ψηφιακές πλατφόρμες NOVA και COSMOTE TV, η διεθνής έκδοση του MTV.

MTV σχετικές ειδήσεις: