Οχάιο

Οχάιο
Το Οχάιο είναι πολιτεία στις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Το όνομα «Οχάιο» προέρχεται από τις λέξεις των Ιροκέζων ohi-yo’, που σημαίνει «μεγάλος ποταμός». Η πολιτεία, αρχικά διαμελισμένη από τη Βορειοδυτική Περιφέρεια, έγινε δεκτή στην Ένωση ως η 17η πολιτεία (και η πρώτη υπό την Βορειοδυτική Διάταξη) την 1η Μαρτίου 1803.Αν και υπάρχουν συγκρουόμενες διηγήσεις σχετικά με την προέλευση του ψευδωνύμου, το Οχάιο είναι ιστορικά γνωστό ως “Buckeye State” (που αναφέρεται στο “Ohio buckeye tree”, ένα είδος καστανιάς) οι κάτοικοι του Οχάιο είναι επίσης γνωστοί ως “Buckeyes”.

Η κυβέρνηση του Οχάιο αποτελείται από τον εκτελεστικό κλάδο (με ηγέτη τον Κυβερνήτη του Οχάιο), τον νομοθετικό κλάδο (ο οποίος περιλαμβάνει την Γενική Συνέλευση του Οχάιο) και τον δικαστικό κλάδο (του οποίου ηγείται το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο). Τρεχόντως, το Οχάιο καταλαμβάνει 18 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Οχάιο είναι γνωστό για την ιδιότητά του ως αμφιταλαντευόμενη πολιτεία (swing state) ή ως ταγός πολιτεία (bellwether) στις εθνικές εκλογές.

Το Οχάιο, καλούμενο «Μητέρα των Προέδρων», έχει στείλει επτά από τους κατοίκους του (Οδυσσεύς Γκραντ, Ράδερφορντ Χέιζ, Τζέιμς Α. Γκάρφιλντ, Μπέντζαμιν Χάρρισον, Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϋ, Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, και Ουόρεν Χάρντινγκ) στον Λευκό Οίκο. Όλοι ήταν Ρεπουμπλικανοί. Ο καταγόμενος από τη Βιρτζίνια Ουίλλιαμ Χάνρυ Χάρρισον, ένας Ουίγος, κατοικούσε στο Οχάιο. Historian R. Douglas Hurt asserts that not since Virginia ‘had a state made such a mark on national political affairs.’ Το The Economist αναφέρει ότι “This slice of the mid-west contains a bit of everything American — part north-eastern and part southern, part urban and part rural, part hardscrabble poverty and part booming suburb,”

Με βάση στοιχεία του 2008, το Οχάιο κλίνει προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Εκτιμάται ότι 2.408.178 κάτοικοι του Οχάιο είναι εγγεγραμμένοι ως Δημοκρατικοί, ενώ 1.471.465 ως Ρεπουμπλικανοί. Αυτές είναι μεταβολές από το 2004 κατά 72% και 32%, αντίστοιχα, και οι Δημοκρατικοί έχυν εγγράψει πάνω από 1.000.000 νέους Ohioans από το 2004. Unaffiliated voters have an attrition of 15% since 2004, losing an estimated 718,000 of their kind.The total now rests at 4,057,518 Ohioans. Συνολικά, υπάρχουν 7.937.161 Ohioans εγγεγραμμένοι για ψηφοφορία. Στην προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών του 2008, ο τότε Γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα του Ιλινόι κέρδισε 51,50% της λαϊκής ψήφου του Οχάιο, 4,59% περισσότερο από τον κοντινότερο αντίπαλο, Γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν της Αριζόνα.Όμως, ο Ομπάμα κέρδισε μόνο 22 από τις 88 κομητείες του Οχάιο.

  • Μετά την απογραφή του 2000, το Οχάιο έχασε μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας το Οχάιο με 18 περιφέρειες, και συνεπώς, 18 αντιπροσώπους.
  • Η πολιτεία έχασε δύο επιπλέον έδρες μετά την Απογραφή του 2010, μένοντας με 18 εκλεκτορικές ψήφους για τις προεδρικές εκλογές του 2012, 2016 και 2020.
  • Στις εκλογές του 2008, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τρεις έδρες στην αντιπροσωπεία του Οχάιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οχάιο σχετικές ειδήσεις: