Διεθνή

Γενς Στόλτενμπεργκ: “Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τους μοναχικούς λύκους”

Γενς Στόλτενμπεργκ: “Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τους μοναχικούς λύκους”
Γενς Στόλτενμπεργκ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έστειλε σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, σχετικά με την αντιμετώπιση κρουσμάτων όπως εκείνο στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε ένα από τα δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, τα οποία τον περασμένο Μάρτιο βάφτηκαν στο αίμα μετά από επίθεση οπλοφόρου που αφαίρεσε τη ζωή σε 51 ανθρώπους. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε στην ομιλία του την ανάγκη συνεργασίας των κυβερνήσεων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον περιστατικά εμφάνισης “μοναχικών λύκων” που προκαλούν τέτοιου είδους τραγωδίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έγιναν στο πλαίσιο μιας αρκετά δύσκολης ημέρας για τις ΗΠΑ, που μετρούν τις πληγές τους έπειτα από τις επιθέσεις στο Οχάιο και το Ελ Πάσο. Επιθέσεις οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι στο Τέξας και το Οχάιο, οι οποίες προκάλεσαν νέες εκκλήσεις να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στην οπλοκατοχή κι ενέτειναν τις ανησυχίες για την επανεμφάνιση του λεγόμενου λευκού εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, μετέβη στο ένα από τα δύο τεμένη της Κράιστσερτς όπου 51 πιστοί δολοφονήθηκαν στην επίθεση που διέπραξε ένας λευκός ρατσιστής, δηλώνοντας σχετικά: “Οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν από μοναχικούς λύκους που όμως ταυτόχρονα συνδέονται, διότι αντλούν έμπνευση ο ένας από τον άλλον κι αναφέρονται ο ένας στον άλλον στα διάφορα μανιφέστα τους”,  σε δηλώσεις του στο κρατικό νεοζηλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ. Αυτό “υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με πολλά διαφορετικά εργαλεία”, συνέχισε.

Ο δράστης του μακελειού στο Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 26, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μπρέντον Τάραντ, τον Αυστραλό που κατηγορείται για τη σφαγή στο Κράιστσερτς, στο «μανιφέστο» του. Ο Τάραντ δηλώνει αθώος όλων των κατηγοριών που του έχουν απαγγείλει οι νεοζηλανδικές αρχές. Η κοινωνία, επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής φύσης της, της ανοχής του άλλου.

Το μακελειό στο Κράιστσερτς θα γίνει ταινία

Δεν έχουν περάσει παρά δύο μήνες από το μακελειό στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Τότε, ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ εισέβαλε σε δύο μουσουλμανικά τεμένη και σκόρπισε τον θάνατο, αφήνοντας πίσω του 51 νεκρούς. Αυτή την τραγωδία έλαβε ως έμπνευση ο Αιγύπτιος παραγωγός Μοέζ Μασούντ που στο Φεστιβάλ των Καννών δήλωσε ότι ετοιμάζει μια νέα ταινία, με θέμα τη διπλή τρομοκρατική επίθεση.

Ο Μασούντ, μιλώντας στο «Variety», αποκάλυψε πως ο τίτλος της νέας του ταινίας θα είναι «Hello Brother»και θα περιγράφει τη ζωή μιας οικογένειας προσφύγων από το Αφγανιστάν. Εκείνοι για να γλιτώσουν από τον θάνατο στην πατρίδα τους, μετακόμισαν στο Κράιστσερτς. Ωστόσο, στην αναζήτηση μιας ασφαλέστερης ζωής έζησαν τη φρίκη του μακελειού. «Στο Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας ενός φρικαλέου εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Μασούντ. Παράλληλα, πρόσθεσε πως μέλη της ομάδας του βρέθηκαν πρόσφατα στη Νέα Ζηλανδία και συναντήθηκαν με επιζώντες, καθώς και με συγγενείς των θυμάτων των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο ίδιος τόνισε πως μέσα από την ταινία του «θα κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τη ρίζα που δημιουργεί το μίσος, τον ρατσισμό και την τρομοκρατία». Ο τίτλος «Hello Brother» είναι εμπνευσμένος από τα τελευταία λόγια που ένας ηλικιωμένος μουσουλμάνος, στην είσοδο του τεμένους Αλ Νουρ, πρόλαβε να ψελλίσει στον μακελάρη, προτού σωριαστεί νεκρός από το όπλο του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments