Περιστέρα Μπαζιάνα

Περιστέρα Μπαζιάνα
Η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα είναι Ελληνίδα μηχανικός, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια πληροφορικής και σύντροφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα γεννήθηκε το 1974 και έχει καταγωγή από την Καρδίτσα, μεγάλωσε ωστόσο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια. Η Μπέτυ Μπαζιάνα είναι Ελληνίδα μηχανικός, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια πληροφορικής. Είναι η σύντροφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο έχουν υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Φοίβο – Παύλο (2010) και τον Ορφέα – Ερνέστο (2012).

Βιογραφικά στοιχεία

  • Η Περιστέρα Μπαζιάνα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1974 και μεγάλωσε στα Εξάρχεια.
  • Έχει καταγωγή από τους Σοφάδες Καρδίτσας και από την Κεφαλονιά.

Ο πατέρας της, Αχιλλέας Μπαζιάνας, προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια των Σοφάδων. Ο πατέρας της ήταν μαθηματικός, αριστερών φρονημάτων και παλιό στέλεχος του ΚΚΕ. Την περίοδο της επταετίας αναγκάστηκε λόγω διωγμών να εγκαταλείψει τη διδασκαλία του στην Ελλάδα και να καταφύγει στο Παρίσι. Η ίδια από τα παιδικά της χρόνια ενδιαφερόταν για την πολιτική και το 1990 οργανώθηκε στον Συνασπισμό, ενώ όπως έχει δηλώσει ποτέ δεν υπήρξε μέλος της ΚΝΕ.

Περιστέρα Μπαζιάνα και Αλέξης Τσίπρας στην Κίνα

Η γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα

Η Μπέτυ Μπαζιάνα και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίστηκαν στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητές στο ίδιο τμήμα. Συνέχισαν να είναι συμμαθητές και στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, όπου πρωταγωνίστησαν στο μεγάλο κίνημα μαθητικών καταλήψεων, ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αμφότεροι δραστηριοποιούνταν στον χώρο της Αριστεράς και ήταν μέλη του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου (μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόεδρος).

Η Μπέτυ Μπαζιάνα και ο Αλέξης Τσίπρας

Σπουδές

  • Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο και παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του ΟΤΕ και ξεκινώντας διδακτορική διατριβή.
  • Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2008 από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
  • Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής της ήταν «Αρχιτεκτονικές Ελέγχου και Τεχνικές Μετάδοσης για τη Βελτιστοποίηση της Απόδοσης Οπτικών WDM Δικτύων».
  • Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίδαξε τηλεπικοινωνιακά συστήματα στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.

Περιστέρα Μπαζιάνα σχετικές ειδήσεις: