Πλατεία Βάθης

Πλατεία Βάθης
Η Πλατεία Βάθης είναι πλατεία στο κέντρο της Αθήνας η οποία βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Στην Πλατεία Βάθης αυτή συγκλίνουν οι οδοί Αριστοτέλους, Χαλκοκονδύλη, Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Μενάνδρου, Καματερού και Καρόλου Ι΄. Πήρε το όνομα Πλατεία Βάθης από τα άλλοτε λιμνάζοντα νερά του χείμαρρου Κυκλοβόρου, στο ύψος της σημερινής οδού Μάρνη, επειδή στο σημείο εκείνο το έδαφος κάπως βάθαινε.  Η συνοικία της πλατείας Βάθης (για συντομία η Βάθη, της Βάθης ή Βάθεια) βρίσκεται στ’ αριστερά της οδού 3ης Σεπτεμβρίου πολύ κοντά στην Ομόνοια.

Εκτός απ’ αυτή τη συνοικία συνορεύει και με τις συνοικίες Πλατεία Βικτωρίας, Πολυτεχνείο, Σταθμός Λαρίσης, Μουσείο, Πεδίον του Άρεως, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Παύλος και Κυψέλη. Πήρε το όνομά της απ’ την Πλατεία Βάθης γύρω απ’ την οποία αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται απ’ τους σταθμούς του μετρό Βικτώρια, Μεταξουργείο, Ομόνοια, Σταθμός Λαρίσης, καθώς και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϊ.

Όταν ανακηρύχθηκε η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας από τον Όθωνα και ήλθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτή από το Ναύπλιο οι δημόσιες υπηρεσίες, η περιοχή αυτή ήταν σχεδόν ερημική και εκτός του σχεδίου πόλεως. Αργότερα, με την επέκταση της πόλης, περιλήφθηκε και η περιοχή αυτή στο σχέδιο και άρχισαν να ανεγείρονται και οι πρώτες κατοικίες.

  • Όταν ήλθε στην Αθήνα ο άλλοτε ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος, εγκαταστάθηκε σε αυτή την περιοχή, αγοράζοντας μία μεγάλη έκταση, όπου και ανέγειρε το μέγαρό του, το σημερινό Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης, μέσα σ’ ένα τεράστιο κήπο που διαμόρφωσε ο ίδιος. Αργότερα ο κήπος αυτός κατατμήθηκε σε οικόπεδα απ’ όπου και δημιουργήθηκε η εν λόγω συνοικία.
  • Ακολούθησε η διάνοιξη των οδών Αχαρνών, Αλκιβιάδου, Λιοσίων και Μιχαήλ Βόδα προς τιμή του ίδιου, καθώς και η πλατεία Νικολάου Μαυροκορδάτου, ενώ ο χείμαρρος Κυκλόβορος μετασχηματίστηκε σε λεωφόρο Μάρνη, δημιουργώντας έτσι στη μεγάλη συμβολή των οδών την ομώνυμη τριγωνική πλατεία.
  • Παλαιότερα την πλατεία αυτή σκίαζε μια τεράστια λεύκα, η περίφημη λεύκα της Βάθειας, η οποία αποκόπηκε το 1926.

Πλατεία Βάθης σχετικές ειδήσεις: