Θεανώ Φωτίου

Θεανώ Φωτίου
Η Θεανώ Φωτίου είναι Ελληνίδα βουλευτής, πρώην αναπληρώτρια υπουργός και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης.

Η Θεανώ Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν από τη Μικρά Ασία και η μητέρα της από την Κεφαλονιά. Τελείωσε το ΣΤ’ Γυμνάσιο Θηλέων, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και DEA στην αστική γεωγραφία στο Παρίσι. Διορίστηκε βοηθός στο ΕΜΠ (1972) με εισήγηση του καθηγητή Θουκυδίδη Βαλέντη. Δίδαξε Αρχιτεκτονική Σύνθεση και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και σε άλλες Σχολές της Ευρώπης: (Royal College of Art London(RCA), College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning, the Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona στη Βαρκελώνη.

Συντονίστρια προγραμμάτων Erasmus και Socrates, συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία. Εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ επί σειρά ετών. Κατέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ερευνήτρια σε τέσσερις τομείς: Αστικός σχεδιασμός, κατοικία και αστική πολυκατοικία. Σχεδιασμός ιστορικών κελυφών. Διδακτική μεθοδολογία.

Πολιτική σταδιοδρομία

  • Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγόμενη στις 6 Μαΐου 2012 και στις 17 Ιουνίου 2012.
  • Στη Βουλή, εισηγήθηκε ζητήματα Παιδείας και Έρευνας και συμμετείχε στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015, ως βουλευτής Β’ Αθήνας και Επικρατείας αντίστοιχα.

Θεανώ Φωτίου σχετικές ειδήσεις: