Τσέρνομπιλ

Τσέρνομπιλ
Το Τσερνόμπιλ είναι πόλη στην περιορισμένη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ που βρίσκεται στο Ραγιόν Ιβάνκιβ στα βόρεια της Περιφέρειας Κιέβου, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

Tο Τσερνόμπιλ βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιέβου και περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκορωσικής πόλης Γόμελ και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Η πόλη ήταν το διοικητικό κέντρο του Ραγιόν Τσερνόμπιλ από το 1923 μέχρι που καταργήθηκε το 1988. Πριν την εκκένωσή της, η πόλη είχε περίπου 14.000 κατοίκους.

Η πόλη εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, 30 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, το οποίο ήταν το πιο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ήταν εντός της περιοχής του Ραγιόν Τσερνόμπιλ. Το Πρίπιατ, μια πόλη μεγαλύτερη και πιο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το Τσερνόμπιλ, είχε κατασκευαστεί ως κατοικία για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Μετά το ατύχημα, η διοίκηση της περιοχής του Ραγιόν Τσερνόμπιλ μεταφέρθηκε στο γειτονικό Ραγιόν Ιβάνκιβ. Η πόλη Σλαβούτιτς, που χτίστηκε για όσους εγκατέλειψαν το Πρίπιατ, έλαβε τον πληθυσμό που είχε εκκενωθεί από το Τσερνόμπιλ.

  • Σήμερα το Τσερνόμπιλ είναι ως επί το πλείστον πόλη-φάντασμα, αλλά ένας μικρός αριθμός ατόμων εξακολουθεί να κατοικεί σε σπίτια με ταμπέλες που αναγράφουν: «Ο ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού ζει εδώ».
  • Οι εργαζόμενοι στο εποπτικό και διοικητικό προσωπικό της Ζώνης Απομόνωσης βρίσκονται στην πόλη σε μακροχρόνια βάση.
  • Υπάρχουν δύο γενικά καταστήματα και ένα ξενοδοχείο για τους τουρίστες.
  • Για το ατύχημα έχει γίνει σειρά από το HBO.

Τσέρνομπιλ σχετικές ειδήσεις:

  • Όταν η μικροψυχία και η παραζάλη βαφτίζεται ιδεολογία ή αριστερή προσέγγιση

    Όταν η μικροψυχία και η παραζάλη βαφτίζεται ιδεολογία ή αριστερή προσέγγιση

    Ο πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης αρθρογραφεί στο pagenews.gr για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μέλη αλλά και Μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Σύριζα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

     Ζαχαρίας Ζούπης
  • Ζαχαρίας Ζούπης
  • Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Αναλυτής
    Όταν η μικροψυχία και η παραζάλη βαφτίζεται ιδεολογία ή αριστερή προσέγγιση
  • Τσερνόμπιλ 34 χρόνια μετά

    Τσερνόμπιλ 34 χρόνια μετά

    Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν καταγράφηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

    Τσερνόμπιλ 34 χρόνια μετά
  • Φωτιά Τσέρνμπιλ: «Δεν απειλείται η δημόσια υγεία»

    Καθησυχάζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας - Δεν απειλεί τη δημόσια υγεία η φωτιά στο Τσέρνομπιλ

    Φωτιά Τσέρνμπιλ: Οι φωτιές που έπληξαν δάση της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στο ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ δεν είναι ικανές να πλήξουν την ανθρώπινη υγεία υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Φωτιά Τσέρνμπιλ: «Δεν απειλείται η δημόσια υγεία»
  • Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Μια “ανάσα” από τον πυρηνικό σταθμό η μεγάλη πυρκαγιά

    Μια "ανάσα" από τον πυρηνικό σταθμό η μεγάλη πυρκαγιά στο Τσερνόμπιλ

    Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ουκρανία.

    Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Μια “ανάσα” από τον πυρηνικό σταθμό η μεγάλη πυρκαγιά
  • Τσερνόμπιλ φωτιά: Συναγερμός για αύξηση της ραδιενέργειας

    Τσερνόμπιλ: Συναγερμός για αύξηση της ραδιενέργειας ύστερα από φωτιά

    Τσερνόμπιλ φωτιά: Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουκρανία για αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω δασικής φωτιάς που ξέσπασε στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

    Τσερνόμπιλ φωτιά: Συναγερμός για αύξηση της ραδιενέργειας