Κόσμος

Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Μια “ανάσα” από τον πυρηνικό σταθμό η μεγάλη πυρκαγιά

Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Μια “ανάσα” από τον πυρηνικό σταθμό η μεγάλη πυρκαγιά
Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ουκρανία.

Τσερνόμπιλ Ουκρανία φωτιά: Στα 5 χιλιόμετρα από τον εγκαταλελειμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ έχουν φτάσει οι φλόγες από την μεγάλη δασική πυρκαγιά που καίει εδώ και ημέρες στη βόρεια Ουκρανία. «Δουλεύουμε όλο το βράδυ για να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες γύρω από το σταθμό, για να τον προστατεύσουμε από τη φωτιά» δήλωσε στο Associated Press η Κατερίνα Πάβλοβα, επικεφαλής της ουκρανικής αρχής που διαχειρίζεται τα θέμα της απαγορευμένης ζώνης.

Το Κόκκινο Δάσος, δυτικά του σταθμού, έχει καεί. Οι φλόγες απειλούν να φτάσουν και σε χώρο όπου αποθηκεύονταν το πιο επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό του εργοστασίου.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει απορρίψει ισχυρισμούς περί ανόδου των επιπέδων ραδιενέργειας, εξαιτίας της πυρκαγιάς και ισχυρίζεται ότι αυτά βρίσκονται «εντός του φυσιολογικού». Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο άνεμος φέρνει τον καπνό από την πυρκαγιά προς το Κίεβο. Η φωτιά ξέσπασε στις 4 Απριλίου όταν ένας 27χρονος προσπάθησε να κάψει ξερόχορτα έξω από την ζώνη αποκλεισμού. Από τότε το μέτωπο έχει κινηθεί μέσα στην απαγορευμένη περιοχή και πλησιάζει το ερειπωμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί περισσότεροι από 300 πυροσβέστες, οι οποίοι συνεπικουρούνται από εναέρια μέσα. Προς το παρόν, όμως, δεν έχουν καταφέρει να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Το πυρηνικό εργοστάσιο και η κοντινή πόλη Pripyat εκκενώθηκαν το 1986 όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας No. 4 του εργοστασίου. Από τότε, έχει στηθεί μία απαγορευμένη ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα:

Δεν έχει παρατηρηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ενώ ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ανέφερε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία έλαβε τις προηγούμενες ημέρες, μέσω του δικτύου έγκαιρης ειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επίσημη ενημέρωση εκ μέρους των αρχών της Ουκρανίας για τη ραδιολογική κατάσταση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, από τις 4 έως 7 Απριλίου μια σειρά ραδιολογικών μετρήσεων σε διάφορα σημεία της χώρας, περιλαμβανομένης της πόλης του Κιέβου, δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα εντός φυσιολογικών ορίων. Και στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις πυρκαγιών στην περιοχή, δεν παρατηρήθηκε μεταφορά ραδιενέργειας σε μακρινές αποστάσεις μέσω των αέριων μαζών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments