Τζένιφερ Λόρενς

Τζένιφερ Λόρενς
Η Τζένιφερ Σρέιντερ Λόρενς είναι Αμερικανίδα ηθοποιός.

Η Τζένιφερ Λόρενς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι και έχει δύο μεγαλύτερους αδερφούς. Οι γονείς της είναι η Κάρεν (πατρικό επίθετο: Κοχ), η οποία διευθύνει μια κατασκήνωση για παιδιά, και ο Γκάρι Λόρενς, ο οποίος κάποτε ήταν ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας τσιμέντου, της Λόρενς & Συνεργάτες (Lawrence & Associates).

Ερμήνευε στο τοπικό θέατρο και μέχρι την ηλικία των 14 ετών, είχε αποφασίσει να κυνηγήσει μια καριέρα ως ηθοποιός, πείθοντας τους γονείς της να την πάνε στη Νέα Υόρκη για να βρει έναν ατζέντη. Πριν να γίνει επιτυχημένη στο Χόλιγουντ, η Λόρενς φοίτησε στο Γυμνάσιο Κάμερερ. Αποφοίτησε από το Λύκειο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό με μέσο όρο 3,9 για να ξεκινήσει την καριέρα της ως ηθοποιός. Ενώ μεγάλωνε και παράλληλα με την υποκριτική, η Λόρενς εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμα στην κατασκήνωση παιδιών που διηύθυνε η μητέρα της.

Η Λόρενς δεν έχει κάνει ποτέ μαθήματα υποκριτικής ούτε έχει φοιτήσει σε κάποια σχολή. Ξεκίνησε την υποκριτική της καριέρα στην κωμική σειρά The Bill Engvall Show του καναλιού TBS, υποδυόμενη τη Λόρεν Πίρσον, τη μεγαλύτερη κόρη. Δημιουργοί και σεναριογράφοι του σόου είναι οι Μπιλ Ένγκβαλ και Μάικλ Τζ. Λίσον. Η σειρά λαμβάνει χώρα στο Ντένβερ και ακολουθεί τη ζωή του Μπιλ Πίρσον (τον οποίο υποδύεται ο Ένγκβαλ), ένας οικογενειακός σύμβουλος του οποίου η οικογένεια θα μπορούσε ίσως να έχει ανάγκη συμβουλή. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το Σεπτέμβριο του 2007 και κόπηκε το 2009 μετά από τρεις κύκλους. Η Λόρενς έλαβε το Βραβείο Young Artist Εξέχουσας Ερμηνείας Νεαρού/ής Ηθοποιού σε Τηλεοπτική Σειρά για το ρόλο της στη σειρά.

Η Λόρενς είχε γκεστ-ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές The Devil You Know, Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις (Cold Case), Medium και Ντετέκτιβ Μονκ (Monk).[Το 2008, είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία Garden Party ως Τιφ. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Τζέισον Φρίλαντ. Την ίδια χρονιά, η Λόρενς εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη στην ταινία Τα Σύνορα της Μοναξιάς (The Burning Plain), η οποία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γκιγιέρμο Αριάγκα, πλάι στις Σαρλίζ Θερόν και Κιμ Μπέισινγκερ. Η ερμηνεία της στην ταινία της χάρισε το Βραβείο Μαρσέλο Μαστρογιάνι Καλύτερης/ου Νέας/ου Ανερχόμενης/ου Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 2008.

Ακόμη το 2008, η Λόρενς είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ακόμη ταινία που αποτέλεσε το ντεμπούτο ενός σκηνοθέτη, της Λόρι Πέτι στο οικογενειακό δράμα The Poker House, πλάι στις Σέλμα Μπλερ και Κλόι Γκρέις Μορέτζ, όπου υποδύθηκε την Άγκνις, ένα νεαρό κορίτσι θύμα κακοποίησης. Η Λόρενς κέρδισε το Βραβείο Εξαιρετικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες γι το ρόλο της στην ταινία. Εμφανίστηκε στο μουσικό βίντεο κλιπ του τραγουδιού «The Mess I Made», από το άλμπουμ Losing Sleep του 2009, του συγκροτήματος Parachute.

  • Είναι επίσης γνωστή για το ρόλο της ως Μυστίκ στην ταινία του 2011 X-Men: Η Πρώτη Γενιά (X-Men: First Class).
  • Το 2012, η Λόρενς έγινε ευρύτερα γνωστή πρωταγωνιστώντας ως η ηρωίδα Κάτνις Έβερντιν στην ταινία Αγώνες Πείνας (The Hunger Games), την κινηματογραφική προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Σούζαν Κόλινς. Η ερμηνεία της στην ταινία έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και της χάρισε τον τίτλο της καλύτερης εισπρακτικά ηρωίδας όλων των εποχών.
  • Οι ερμηνείες της Λόρενς μέχρι σήμερα ώθησαν το περιοδικό Rolling Stone να την ονομάσει «η πιο ταλαντούχα νεαρή ηθοποιό στην Αμερική».
  • Το 2012, πρωταγωνίστησε στην ταινία Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook) πλάι στους Μπράντλεϊ Κούπερ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο.Για την ερμηνεία της στην ταινία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού – Κωμωδία ή Μιούζικαλ και έλαβε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, μεταξύ άλλων βραβείων, κάνοντας την τη νεότερη ηθοποιό που έχει προταθεί για δύο Όσκαρ όλων των εποχών και τη δεύτερη νεότερη νικήτρια της κατηγορίας.

Τζένιφερ Λόρενς σχετικές ειδήσεις: