Πολιτική

O Τσίπρας πατά το κουμπί του ανασχηματισμού

O Τσίπρας πατά το κουμπί του ανασχηματισμού
«Αφήστε κάτω τα μολύβια», η πρωθυπουργική «γραμμή» στη χθεσινή μαραθώνια, έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας δείχνει την πόρτα στον Σκουρλέτη. Ερωτηματικό για το πού πάει ο Παππάς. Ποιοι υπουργοί παραμένουν «ακούνητοι».

Της Βούλας Μαλαίνου

Από ώρα σε ώρα, από στιγμή σε στιγμή ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αποτελεί εδώ και πάνω από ένα μήνα αφενός κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου και αφετέρου την επικρατέστερη «λύση» για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του ολοένα και να υποχωρεί.

Όπως έγραφε και χθες το www.pagenews.gr, στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα έχουν πυκνώσει για τα καλά, στον απόηχο των ευρημάτων της πρόσφατης δημοσκόπησης της Public Issueγια τον Οκτώβριο, τα οποία καταγράφουν προβάδισμα 24 μονάδων για την ΝΔ. Τα αποτελέσματα αυτά έπεσαν σαν «βόμβα» στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ μάλιστα η «μάχη» για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την απόφαση του ΣτΕ να ρίξει «μαύρο» στον νόμο Παππά. 

Πληροφορίες του www.pagenews.gr λένε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν στα πρόθυρα… να πατήσει το κουμπί των ανατροπών δύο φορές μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις ως προς το «μοίρασμα» της τηλεοπτικής ήττας «τρέναραν» τη βούλησή του. Ήταν αναμενόμενο πως ο πρωθυπουργός θα περίμενε να… κόψει αντιδράσεις από την χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την νέα, «κουτσή» τροπολογία του Νίκου Παππά, ώστε να κινηθεί καταλλήλως. Άλλωστε, η μετακίνηση του υπουργού Επικρατείας αποτελεί έναν από τους «πονοκεφάλους» του όσον αφορά στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Στην μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς οι υπουργοί κατέβασαν… τα μολύβια, μέχρι να δοθεί η πρωθυπουργική «γραμμή» για το ποιοί μένουν, ποιοί φεύγουν, ποιοί παραμένουν «ακούνητοι» και ποιοί πάνε για άλλα… υπουργεία. Υπήρξαν βέβαια και κυβερνητικά στελέχη, που τόνισαν στο www.pagenews.gr πως ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να «τραβηχτεί» πέρα από την ερχόμενη Κυριακή, αφήνοντας ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο το ανακάτεμα της τράπουλας να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Βούληση του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός να γίνει την Παρασκευή. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος», επεσήμαναν στο www.pagenews.gr άλλες κυβερνητικές πηγές.

Πράγματι, τα περιθώρια για τον κ. Τσίπρα έχουν στενέψει ασφυκτικά! Την ίδια ώρα δε το «σήμα» για ανασχηματισμό εδώ και τώρα φέρονται να το δίνουν και οι εταίροι, οι οποίοι πέρα του ότι τονίζουν στην κυβέρνηση «να τελειώνει πια με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ώστε να δοθεί βαρύτητα στην αξιολόγηση», έχουν κιόλας αφήσει πολλάκις αιχμές κατά συγκεκριμένων υπουργών, μιλώντας για απειθαρχία ως προς το δημοσιονομικό πρόγραμμα και για κωλυσιεργία ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Η «καμπάνα» χτυπά σαφώς για τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έχει και προσωπικά καταλάβει πως ο πρωθυπουργός θα του δείξει την πόρτα… του Μαξίμου, θα τον αφήσει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Πώς αλλιώς εξηγούνται τα τελευταία δύο «χτυπήματα» του υπουργού Ενέργειας; Πρώτον, για ακόμη μία φορά έβαλε «βέτο» σε επένδυση στις Σκουριές και δεύτερον, επανέλαβε πως είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Σας θυμίζουμε απλά πως η εμμονή του κ. Σκουρλέτη με το «όχι» στις αποκρατικοποιήσεις έχει «στοιχίσει» στην επικείμενη συμφωνία με τους Αζέρους της Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, η οποία «αιώνες» σέρνεται, αλλά ποτέ δεν υπογράφεται. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατόπιν και ευρωπαϊκού «δαχτύλου» όρισε τη δική του διαπραγματευτική ομάδα, απομακρύνοντας τον κ. Σκουρλέτη από τις διαβουλεύσεις. 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει στην απέξω στον υπουργό Επικρατείας επιβεβαιώθηκε αφενός και από το γεγονός ότι δεν τον πρότεινε για το Πολιτικό Συμβούλιο-παρόλο που ο υπουργός βρέθηκε στην έκτη θέση στη σταυροδοσία του Συνεδρίου-και αφετέρου από το ότι «έσπασε» στα δύο το χαρτοφυλάκιο του Ενέργειας, ενώ ο κ. Σκουρλέτης είχε διαμηνύσει πως δεν θέλει άλλο υπουργείο και έχει απορρίψει μάλιστα δια ροπάλου και το Περιβάλλοντος.

Ο Νίκος Παππάς είναι ένα ακόμη μεγάλο “κεφάλαιο”. Ο υπουργός έχει βρεθεί στο “στόχαστρο” όχι μόνο της Βουλής, αλλά και των Συριζαίων, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν αμέσως να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς του όσον αφορά στο “καυτό” ζήτημα των καναλιών, προειδοποιώντας ότι η “μάχη” αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο και στην κυβέρνηση. Ο κ. Παππάς, ωστόσο, απολαμβάνει τη στήριξη του πρωθυπουργού, παρά το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει το Μαξίμου. Όπως και να’ χει, όμως, ύστερα από την απόφαση-κόλαφο του ΣτΕ και τις έστω και μισές υποχωρήσεις του υπουργού για συγκρότηση του ΕΣΡ, ο κ. Τσίπρας δεν δύναται πια να τον κρατήσει στην ίδια θέση. Σημειώνεται δε ότι ο κ. Παππάς στη σταυροδοσία του Συνεδρίου είχε “καταποντιστεί”.

Το πού θα πάει ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ακόμη μία δύσκολη εξίσωση, καθώς το ασφαλιστικό έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης. Η εικόνα δε χιλιάδες συνταξιούχοι να καίνε στους δρόμους της Αθήνας τις επιστολές του υπουργού Εργασίας, στις οποίες ο ίδιος λέει πως δεν έχουν κοπεί οι επικουρικές, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, δεν τιμά σίγουρα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στους υπουργούς, οι οποίοι θα παραμείνουν μεν στο κυβερνητικό σχήμα αλλά θα υποχωρήσουν δε από τα τωρινά υπουργεία, συγκαταλέγονται και ο Νίκος Ξυδάκης από το ΥΠΕΞ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στο μεταξύ, μεγάλο παραμένει το ερωτηματικό για τα χαρτοφυλάκια, τα οποία θα αναλάβουν η νυν κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Στα… λεγόμενα νευρολογικά πόστα θα εισέλθουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το νέο αίμα, τη γεννιά των 40άρηδων, θα στελεχώσουν, μεταξύ άλλων, οι κκ. Τζανακόπουλος, Αχλιάτσος και Λιάκος.

Ανασυστάσεις και μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ένα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments