Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Άγγιξε τα 93 δολάρια το βαρέλι λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών

Πετρέλαιο: Άγγιξε τα 93 δολάρια το βαρέλι λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Και οι δύο δείκτες αναφοράς κέρδισαν πάνω από 3 δολάρια για να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Τα 93 δολάρια το βαρέλι έφθασε ενδοσυνεδριακά η τιμή του Brent, καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή απειλεί να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή, με το Ιράν να ζητά την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ.

Τα 93 δολάρια το βαρέλι έφθασε ενδοσυνεδριακά η τιμή του Brent, καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή απειλεί να διαταράξει τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή, με το Ιράν να ζητά την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια ο μαύρος χρυσός περιόρισε τα κέρδη του οι τιμές τους συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 1,53 δολάρια ή 1,7o% στα 91,43 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο 1,49 δολάρια ή 1,72 % στα 88,15 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς κέρδισαν πάνω από 3 δολάρια για να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Το Ιράν καλεί σε εμπάργκο 

Οι αγορές συνυπολόγισαν τα ασφάλιστρα κινδύνου μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων από έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας την Τρίτη, για την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται.

Στη συνέχεια, η Ιορδανία ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους ηγέτες. Ο Μπάιντεν έφθασε στο Ισραήλ την Τετάρτη, υποσχόμενος αλληλεγγύη στον πόλεμό του κατά της Χαμάς και υποστηρίζοντας τον απολογισμό της ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από μαχητές.

«Αυτή η στροφή της διπλωματικής τύχης προκαλεί και πάλι φόβο για την εξάπλωση των συγκρούσεων και, ως εκ τούτου, το άλμα στο πετρέλαιo, σημειώνει ο John Evans του χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM.

Στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν προέτρεψε τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν σχεδιάζει να λάβει άμεσα μέτρα για την έκκληση του Ιράν, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από την ομάδα παραγωγών.

«Μια μακρά κατοχή προβάλλει ως το σενάριο που θα ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου Brent πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι, διότι αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ενδεχομένως να προσελκύσει άμεσα το Ιράν», πρόσθεσε ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού λαμβάνουν στήριξη και από άλλους παράγοντες πέρα από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, έναντι της πρόβλεψης για πτώση 300.000 βαρελιών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute την Τρίτη. Τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments