Πολιτική

Τσίπρας: Ψάχνει αμερικανική στήριξη για το χρέος

Τσίπρας: Ψάχνει αμερικανική στήριξη για το χρέος
Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Προσφυγικό και Κυπριακό στην επίσημη ατζέντα, το χρέος στην ανεπίσημη. Ο κ. Τσίπρας "ποντάρει" στη συνάντηση με Μπάιντεν.

Σε ανώτερο διεθνές πολιτικό επίπεδο μεταφέρει τη συζήτηση για το χρέος ο πρωθυπουργός, την ώρα που στο εσωτερικό «μέτωπο» η πολυφωνία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ίδιο το κόμμα, δεν βοηθά το στόχο του: να είναι ο Αριστερός πρωθυπουργός, που θα κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος.

Ο δρόμος σαφώς είναι δύσβατος και στρωμένος με… «αγκάθια», όπως δείχνει η «πόρτα» που τρώει ο κ. Τσίπρας από τους Ευρωπαίους για το «καυτό» ζήτημα της βιωσιμότητας και το πότε θα ανοίξει ο διάλογος για το χρέος, την ώρα που το Βερολίνο χρονολογεί τις σχετικές συζητήσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα αυτό επί «τάπητος» στη συνάντηση που θα έχει με τον Τζον Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την 71η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Στόχος του πρωθυπουργού, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους κκ. Παππά, Κοτζιά, Σταθάκη, Χουλιαράκη και Μουζάλα, είναι να λάβει μήνυμα στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Παππάς ήδη συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Nathan Sheets και τον σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας Adewale Adeyemo, στους οποίους μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πέρα από το χρέος όμως ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να περάσει τις θέσεις του για το προσφυγικό και για το Κυπριακό, κορυφαία ζητήματα, που «καίνε» τη χώρα και προκαλούν «σύγκρυο» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έναρξη των εργασιών της Συνόδου έχει οριστεί για τις 08.30 ώρα Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει έως τις 19.30 ώρα Νέας Υόρκης . Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται μεταξύ 12.00-13.00 ώρα Νέας Υόρκης.

Ακολουθεί ομιλία του κ. Τσίπρα κατά την διάρκεια της 4ης Στρογγυλής Τράπεζας της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας: Global compact for responsibility-sharing for refugees; respect for international law.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θα δοθεί Δεξίωση Υποδοχής από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

Εκδήλωση Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την 1η επέτειο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.Έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.Παράθεση επίσημου γεύματος από Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών.Σύνοδος των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.Ομιλία του πρωθυπουργού.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί μεταξύ με τον Αρχιεπίσκοπο Aμερικής Δημήτριο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι-μουν ενώ αργότερα θα απευθυνθεί στην ΓΣ του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Ν. Υόρκη προς Βιέννη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments