Διεθνή

Χίλαρι και Τραμπ στη Συνέλευση του ΟΗΕ

Χίλαρι και Τραμπ στη Συνέλευση του ΟΗΕ
«Χτίζοντας» προεδρικό προφίλ για τον Λευκό Οίκο.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παραβρέθηκαν οι Χίλαρι Κλίντον – Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας  για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τους δύο υποψήφιους να έχουν επαφές με τους ηγέτες άλλων κρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Η κ. Κλίντον είχε σύντομες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο κ. Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Σίσι με τη Χίλαρι Κλίντον, στο ίδιο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάταν.

Οι συναντήσεις των δύο υποψηφίων έγιναν ενώ είχε προηγηθεί η άσκηση κριτικής από την κ. Κλίντον για την επιθετική ρητορική του κ. Τραμπ κατά των μουσουλμάνων. Κατά την άποψη της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η τακτική αυτή ενισχύει τη στρατολόγηση νέων μελών από το Ισλαμικό Κράτος. 

Ο κ. Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί φραστικά στην κ. Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι το επίπεδο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια των πολιτικών επιλογών τόσο της ίδιας, όσο και του Μπαράκ Ομπάμα.

Έμφαση στα θέματα ασφάλειας

Θέματα σχετικά με την ασφάλεια κυριάρχησαν στις συζητήσεις των δύο υποψηφίων με τους αρχηγούς κρατών και με παγκόσμιους ηγέτες.

Η κ. Κλίντον και ο κ. Άμπε συζήτησαν τις ανησυχίες που υπάρχουν μετά την κλιμάκωση της έντασης από τη Βόρεια Κορέα στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Ανοικτή γραμμή με Κάϊρο

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και η Χίλαρι Κλίντον συζήτησαν με τον πρόεδρο Σίσι για την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Το προεκλογικό επιτελείο του κ. Τραμπ τόνισε ότι στη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για την τελική ήττα ενός κοινού εχθρού, δηλαδή της «ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας».

Με την κ. Κλίντον, ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησε τα σχέδια για τη μετεξέλιξη της Αιγύπτου «σε μια σύγχρονη χώρα, με ενεργό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και με σεβασμό στη νομιμότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσωπικές ελευθερίες».

Με Ποροσένκο

Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο, η κ. Κλίντον παρατήρησε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «πραγματικά προβλήματα κι απειλές από τη ρωσική επιθετικότητα» και εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη υποστήριξή τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τα θετικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θεωρεί ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει ισχυρότερη προσωπικότητα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments