Διεθνή

Υπ. Άμυνας Γαλλίας: Εφικτή η δημιουργία task force εντός του 2025

Υπ. Άμυνας Γαλλίας: Εφικτή η δημιουργία task force εντός του 2025

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μια ευρωπαϊκή "δύναμη ταχείας αντίδρασης", στην οποία αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία θα προορίζεται για επιχειρήσεις, όπως οι απομακρύνσεις υπηκόων από χώρες σε κρίση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ήδη από το ερχόμενο έτος, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα και ένα ζήτημα πάνω στο οποίο ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα ήδη από το ερχόμενο έτος, αν ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό και πολύ γρήγορα", δήλωσε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί

Μια ευρωπαϊκή “δύναμη ταχείας αντίδρασης”, στην οποία αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία θα προορίζεται για επιχειρήσεις, όπως οι απομακρύνσεις υπηκόων από χώρες σε κρίση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ήδη από το ερχόμενο έτος, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα και ένα ζήτημα πάνω στο οποίο ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα ήδη από το ερχόμενο έτος, αν ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό και πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο Γάλλος υπουργός αιτιολόγησε το πρόγραμμα αυτό, λέγοντας ότι υπάρχουν “πολλές κρίσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του NATO και στις οποίες η Γαλλία συχνά διεξάγει μόνη της επιχειρήσεις”. Παρέθεσε το παράδειγμα της απομάκρυνσης πέρυσι υπηκόων από το Σουδάν.

Ανέφερε ότι θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ μία στρατιωτική δύναμη 5.000 ατόμων ικανή να επεμβαίνει σε εχθρικό περιβάλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Λεκορνί σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη θα μπορούσε να αναλαμβάνει αποστολές, όπως η παροχή βοήθειας σε πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου σε τρίτες χώρες.

«Διεξαγάγαμε επιχείρηση στο Χαρτούμ, απομακρύναμε 1.080 (ανθρώπους με διάφορες0) υπηκοότητες, 1.000 ανθρώπους, 200 Γάλλους ή (…) 250 αν θυμάμαι καλά, στην οποία δημιουργήσαμε μια μεγάλη αερογέφυρα με A400M, με πλοία. Αποδείχθηκε ότι η Γαλλία (…) ήταν πρακτικά μόνη της», εξήγησε.

Είναι φυσικό ότι το βάρος αυτό, το οποίο έχει “κόστος, αξία”, θα πρέπει να μοιράζεται, πρόσθεσε. «Υπάρχουν αποστολές που είναι στρατιωτικοποιημένες, για τις οποίες ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να γνωρίζει για πολλούς λόγους, και για τις οποίες λέμε σήμερα ‘ας το κάνουμε στην Ευρώπη’, και αυτό είναι για μας πραγματισμός», πρόσθεσε.

Τη δύναμη αυτή ταχείας αντίδρασης «για την ασφάλεια Ευρωπαίων πολιτών, Πορτογάλων, Ιταλών, Γερμανών, Γάλλων πολιτών, πρέπει να μπορέσουμε να τη δημιουργήσουμε πολύ γρήγορα», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε χθες, Πέμπτη, λεπτομερώς στο όραμά του για την Ευρώπη, θίγοντας κυρίως τους τομείς της άμυνας και της οικονομικής και εμπορικής πολιτικής, αφού έκανε έναν απολογισμό της ΕΕ από το 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments