Αυστρία: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό | Pagenews.gr
Pagenews Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 06:53

Μήνυμα προς θα πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έστειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιν Κερν, εν όψει της μίνι συνόδου κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη το Σάββατο.

Σε συνέντευξη του στην Der Standard, ο Κερν σημείωσε πως στη σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα διασφαλιστεί η αυστηρή φύλαξη των συνόρων. 

«Πρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί, άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους», είπε χαρακτηριστικά. 


Η πρότασή του είναι να υπάρξει μια ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα. 


Ο Κερν εκτίμησε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα έχει λυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 για αυτό και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να εξεταστεί πλήρως στη βάση του. 


Κατά την άποψή του, έως τώρα έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλες της Ευρώπης και στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες οι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. 


Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θα πρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον εταίροι στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.


Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η μέριμνα για τους πρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντά στις χώρες προέλευσης και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη και να επενδύσει στην εκεί οικονομική ανάπτυξη. 


TAGS: