Διεθνή

Ισπανία: “Κλείδι” οι εκλογές σε Βασκωνία και Γαλικία την Κυριακή

Ισπανία: “Κλείδι” οι εκλογές σε Βασκωνία και Γαλικία την Κυριακή
Τα αποτελέσματα αναμένεται να ''τρέξουν" τις εξελίξεις για το σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, την ώρα που ο μοναδικός αρχηγός κόμματος, που βλέπει τα ποσοστά του να μένουν να σταθερά ή να ενισχύονται στις δημοσκοπήσεις, είναι ο Ραχόι.

Οι 9 μήνες κατά τους οποίους δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ισπανία, μετά από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (20 Δεκεμβρίου του 2015 και 26 Ιουνίου του 2016) που έχουν σημειωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο στη χώρα της Ιβηρικής, είναι σίγουρα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, αν ληφθούν υπ όψιν και οι αρνήσεις των πολιτικών κομμάτων για ένα μίνιμουμ συνεννόησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Ισπανίας να περνάει μέσα από τις τοπικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Σεπτεμβρίου στη Βασκωνία και στη Γαλικία.

Οι εκλογές στις δύo περιφέρειες γίνονται ένα μήνα πριν από το προβλεπόμενο προεκλογικό αγώνα, προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή.

Ο Ραχόι ελπίζει για τους Βάσκους

Το μεγάλο φαβορί και εκτός μεγάλου απροόπτου ο νικητής στις εκλογές της χώρας των Βάσκων είναι το Εθνικό Κόμμα των Βάσκων (PNV), με τον ηγέτη του, Αντόνι Ορτουζάρ να έχει ταχθεί κατά των πολιτικών της γενικής κυβέρνησης που επιμένει να μην παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις περιφέρειες. Στάση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του PNV, με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος να έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Το παραπάνω αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον 61χρονο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, καθώς θα ήθελε να έχει τη στήριξη των 5 βουλευτών που έχει εκλέξει το PNV στη βουλή της Μαδρίτης. Το ποσοστό που θα λάβει τόσο το PNV όσο και των Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να καθορίσουν τους συσχετισμούς μεταξύ των δύο κομμάτων και να δείξουν ποια από τις δύο πλευρές θα μπορέσει να επικρατήσει της άλλης. Ο Ορτουζάρ με την περισσότερη αυτονομία για τη χώρα των Βάσκων ή ο Ραχόι παίρνοντας την στήριξη των 5 μελών του PNV στο εθνικό κοινοβούλιο;

Σε ότι έχει να κάνει με τη Γαλικία, εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για τον Ραχόι καθώς ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος, Αλπμέρτο Νούνιεζ Φειχόο αναμένεται να κερδίσει με πολύ μεγάλη διαφορά, άνω του 20% από το δεύτερο υποψήφιο των τοπικιστών του ”Κύματος” (σε συνεργασία με τους Ποδέμος), Λουίς Μπιγιάρες.

Τα αποτελέσματα από τις κάλπες- κυρίως από τη χώρα των Βάσκων- αναμένεται να ”τρέξουν΄΄τις εξελίξεις για το σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, την ώρα που ο μοναδικός αρχηγός κόμματος, που βλέπει τα ποσοστά του να μένουν να σταθερά ή να ενισχύονται στις δημοσκοπήσεις, είναι ο Ραχόι.

Από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών (PSOE) ο πρόεδρος Πέδρο Σάντζες δοκιμάζεται έντονα από την εσωκομματική αντιπολίτευση,με επικρίσεις για τη στάση του να μην σχηματίσει κυβέρνηση με το Ραχόι.

Όσο για τα άλλα νεοφυή κόμματα που που ακολουθούν τα δύο παραδοσιακά, τους Ποδέμος και τους Πολίτες, τα δημοσκοπικά ποσοστά τους παραμένουν ”στάσιμα”, προς επίρρωση της αδυναμίας τους να συσπειρώσουν ψηφοφόρους μέσω των πολιτικών τους θέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments