Διεθνή

Κύπρος: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Κύπρος: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τις υποψηφιότητές τους για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου κατέθεσαν την Τετάρτη τα κυπριακά κόμματα στον Γενικό Έφορο Εκλογών, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν το πρωί της Τετάρτης και υπάρχει περιθώριο 24 ωρών για την κατάθεση ενστάσεων - Τι δήλωσαν οι αρχηγοί - Όλα τα ονόματα

Τις υποψηφιότητές τους για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου κατέθεσαν την Τετάρτη τα κυπριακά κόμματα στον Γενικό Έφορο Εκλογών, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η προθεσμία εντάσεων λήγει 24 ώρες μετά το πέρας της διαδικασίας, ενώ επόμενο βήμα είναι η εκτύπωση των ψηφοδελτίων.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Την αρχή στην υποβολή υποψηφιοτήτων έκανε στις 08:30 το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Περδίκης κάλεσε τους πολίτες να ρίξουν πράσινο «στο μαύρο που βρίσκεται στη ζωή μας, που ταλανίζει τον κάθε πολίτη, που είναι η διαφθορά, η διαπλοκή, τα λαμόγια που έχουν εξουσία, η περιβαλλοντική καταστροφή, η κλιματική κρίση και η κακή διαχείριση του μεταναστευτικού».

Υποψήφιοι του Κινήματος Οικολόγων είναι ο Τουρκοκύπριος Όζ Καραχάν («Ένωση Κυπρίων»), ο πρώην αντιδήμαρχος Λάρνακας από την «Αιχμή» Πέτρος Χριστοδούλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Άλκης Παπής, η αντιπρόεδρος του Κινήματος Μαρία Κολά, ο βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης και η Βάσω Πελεγκάρη, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος.

Στήριξη στους Οικολόγους παρείχε εκ μέρους της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή» ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, λέγοντας ότι «είναι το μοναδικό από τα κόμματα που δεν έχει εμπλακεί ποτέ του σε σκάνδαλο διαφθοράς».

ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία

Είμαστε δύναμη διεκδίκησης που δεν χειροκροτεί, αλλά διεκδικεί στην Ευρώπη, τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ «κάνει την έμφυλη ισότητα πράξη με την συμπερίληψη τριών γυναικών και τριών ανδρών».

Δίπλα στον κ. Στεφάνου την ώρα των δηλώσεων βρίσκονταν ο πρώην διαπραγματευτής για το Κυπριακό και υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης και η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Την ευρωλίστα του ΑΚΕΛ απαρτίζουν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, η οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Άννα Θεολόγου, η διεθνολόγος και τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Σταύρη Καλοψιδιώτη, ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και η ηθοποιός Μέλανη Στέλιου.

Γιώργος Γεωργίου, φιλόλογος, Ευρωβουλευτής, Άννα Θεολόγου, οικονομολόγος, πρώην Βουλευτής, Σταύρη Καλοψιδιώτη, νομικός- διεθνολόγος, επικεφαλής Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΑΚΕΛ, Άντρος Καραγιάννης, φιλόλογος αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, Δήμαρχος Δερύνειας, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ακαδημαϊκός, Ευρωβουλευτής και Μέλανη Στέλιου, ηθοποιός, τηλεοπτική παραγωγός, παρουσιάστρια.

Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

«Θα θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πιάσουμε το 3,6% και να δώσουμε βροντερό παρών στο Εθνικό Συμβούλιο της χώρας», σχολίασε κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματός του ο Νικόλας Προδρόμου. Αναφερόμενος στους υποψηφίους του, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «έχουν υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά και γνωρίζουν ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωτίστης σημασίας».

Με τους Ενεργούς Πολίτες υποψήφιοι είναι, πέραν του κ. Προδρόμου, οι Δμίτρι Απραξίν, Αδάμος Βραχίμη, Λευτέρης Θεοδώρου, Γεωργία Κωνσταντινίδου και Παναγιώτης Πιλάλη.

Κίνημα Εθνική Δράσις

«Αγωνιζόμαστε για πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Νικολάου, παρουσιάζοντας τις υποψηφιότητες του κόμματός του.

Υποψήφιοι με το Κίνημα είναι, εκτός του κ. Νικολάου, οι Πάνος Παναγή, Στάθης Παφίτης, Κωνσταντίνος Τσαγγαρίδης και Χαράλαμπος Ττάκκας.

Ανδρόνικος Ζερβίδης

Υποψήφιος στις προεδρικές του 2023, ο Ανδρόνικος Ζερβίδης κατέθεσε ανεξάρτητη μεμονωμένη υποψηφιότητα και για τις ευρωεκλογές.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζερβίδης δήλωσε πως διαθέτει λύση 100 δισ. για την επίλυση του Κυπριακού, ότι θα προωθήσει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε όλες οι εκκλησίες που δρουν στην Ευρώπη να δηλώσουν πόσα χρήματα έχουν και πόσα διαθέτουν για φιλανθρωπίες, και πως με βάση το πρόγραμμά του και με τη βοήθεια της Ευρώπης θα διασφαλιστεί μέσα σε μια δεκαετία η παγκόσμια ειρήνη. Επίσης, ο κ. Ζερβίδης εξέφρασε την αντίθεσή του σε πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που ορίζει ότι η κατοχή πτυχίου είναι προϋπόθεση για να καταλάβει ένας πολίτης θέση συμβούλου του Προέδρου.

Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου

Για «ισχυρό ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από έξι προσωπικότητες με κύρος και εγκυρότητα και τυγχάνει πολύ θετικής αποδοχής από την κοινωνία» έκανε λόγο ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υποβάλλοντας τις υποψηφιότητες της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Σιζόπολος υπενθύμισε την συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δηλαδή την δεύτερη μεγαλύτερη ευρωομάδα, η οποία «διαδραμάτισε έναν αποφασιστικό και ουσιαστιό ρόλο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» πριν 20 χρόνια.

Ο κατάλογος των υποψηφίων της ΕΔΕΚ απαρτίζεται από τον Νίκο Αναστασίου, τον Ανδρέα Αποστόλου, την Παντελίτσα Γιόκκα, την Βίβιαν Κανάρη, τον Ηλία Μυριάνθους και τον Νικόλα Φιλίππου.

Δημοκρατικό Κόμμα

Στήριξη για ένα κόμμα, η ιστορία το οποίου είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου» ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας τις υποψηφιότητες του κόμματός του. Για τον λόγο αυτό, προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος «ζητούμε στήριξη για να συνεχίσουμε αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία (…) να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου, να συνεχίσουμε να επηρεάζουμε σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων (…) να κερδίσουμε περισσότερη στήριξη σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση».

Στην ευρωλίστα του ΔΗΚΟ συμμετέχουν ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, η πρώην ευρωβουλευτής, βουλευτής και ιατρός Ελένη Θεοχάρους, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης, η έπαρχος Πάφου και αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Σχολής Θετικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Μαίρη Λάμπρου, ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης και η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ Κατερίνα Χριστοφίδου.

Volt

To Volt «θα προωθήσει με σθένος την λύση του Κυπριακού» με στόχο «μία ενωμένη Κύπρο σε μία ενωμένη Ευρώπη» διεμήνυσε η συμπρόεδρος του κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία χαρακτήρισε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «κομβική για την Κύπρο και για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος του Volt Κύπρου Χαρίλαος Βελάρη εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το Volt μπορεί να έχει μία πολύ δυνατή παρουσία στις ευρωεκλογές (…) ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου».

Στο ευρωψηφοδέλτιο του Volt συμμετέχουν η Σοφία Βασιλείου, η Λύσια Δημητρίου, ο Μακάριος Δρουσιώτης, ο Χουλουσί Κιλίμ, ο Νικόλας-Ιορδάνης Κυριάκου και η Ανδρομάχη Σοφοκλέους.

Νίκη

Ο Ανδρέας Νικολάου είναι ο μοναδικός υποψήφιος του κόμματο «Νίκη».

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Νικολάου κατήγγειλε το «κίνημα του δικαιωματισμού» και του «άκρατου φιλελευθερισμού», το οποίο, όπως είπε, διεισδύει στην κυπριακή κοινωνία με τις ευλογίες του κράτος και επιδιώκει να επιβάλει ετσιθελικά «να πετάξουμε στα σκουπίδια τη φιλοπατρία, την ορθόδοξη πίστη, την παραδοσιακή οικογένεια, την παραδοσιακή παιδεία».

ΕΛΑΜ

Για διαχρονικό συμβόλαιο προς τους πολίτες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μετά την υποβολή του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, προτεραιότητά του κόμματός του είναι «η διατήρηση παραδοσιακών θεσμών και αξιών, όπως η οικογένεια».

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΕΛΑΜ είναι οι Λίνος Ιωάννης, Παύλος Ιωάννου, Γεάδης Γεάδη, Πόλυς Αναγυριάτης και Μάριος Πελεκάνος.

Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Για την Κύπρο η Ευρώπη είναι το οξυγόνο της, επεσήμανε καταθέτοντας τις υποψηφιότητες της ΔΗΠΑ ο Μάριος Καρογιάν, τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου διεξάγονται σε «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» που επηρεάζει την Κύπρο καθοριστικά και άμεσα. Διακύβευμα, είπε, είναι η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε με λαϊκισμούς».

Υποψήφιοι με την ΔΗΠΑ είναι οι Θέμις Ανθοπούλου, Μάριος Ελευθερίου, Μαρίνος Κλεάνθους, Παντελής Ποιητής, Αλέκος Τρυφωνίδης και Μάριος Χαραλαμπίδης.

Κόμμα για τα Ζώα

Όπως η «Νίκη», έτσι και με το Κόμμα για τα Ζώα κατέρχεται μόνο ένας υποψήφιος.

Ο Κυριάκος Κυριάκου, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, δήλωσε ότι το κόμμα του συμμετέχει ανελλιπώς στις εκλογικές αναμετρήσεις και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το ότι «οι προηγούμενοι ευρωβουλευτές δεν ανέδειξαν τα ζητήματα των ζώων συντροφιάς».

Ο κ. Κυριάκου έθεσε ως προτεραιότητά του, εφ’ όσον εκλεγεί, «να λύσουμε τα προβλήματα που αφορούν (…) τη φύση που περιβάλλει όλα τα πλάσματα».

Φειδίας Παναγιώτου

Με τη φράση «κουράστηκα» διάνθισε τις δηλώσεις του μετά την υποβολή της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του ο Φειδίας Παναγιώτου, πιο γνωστός ως Fidias.

«Κουράστηκα με αυτά που βλέπω στην πολιτική τόσα χρόνια. Κουράστηκα με την ξύλινη γλώσσα. Κουράστηκα με τα προσωπικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα του κόμματος που αγνοούν τα συμφέροντα του κόσμου. Κουράστηκα με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Κουράστηκα με τα σχολεία που σκοτώνουν τη δημιουργικότητα. Κουράστηκα με τη γραφειοκρατία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο 24χρονος YouTuber που εξήγησε την απόφασή του να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, λέγοντας πως «δεν μπορώ να μπω σε καλούπια».

Δημοκρατικός Συναγερμός

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές ολοκληρώθηκε με εκείνες του ΔΗΣΥ, με την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου να μιλά για μεγάλο διακύβευμα σε κρίσιμες εκλογές που δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς.

«Οι μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι καθοριστικής σημασίας κι έχουμε την πιο δυνατή ομάδα. Ξέρουν οι πολίτες ποιοι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν επάξια, ποιοι πίστευψαν πρώτοι στην ευρωπαϊκή προοπτική, ποιοι είναι αυτοί που μπορούν μέσα από την συλλογικότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα ακριβώς να διαχειριστούν απτές, εφικτές και εφαρμόσιμες πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας. Όχι με εύηχα συνθήματα, όχι με λόγια του αέρα, αλλά πραγματικά ποιοι μπορούν να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την φωνή της Κύπρου μας και να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή της προοπτική. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη», τόνισε η κ. Δημητρίου.

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ απαρτίζουν οι ευρωβουλευτές Ελένη Σταύρου και Λουκάς Φουρλάς, καθώς και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Χριστιάνα Ξενοφώντος, ο πρώην υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Χρίστος Αγγελίδης.

Διπλές εκλογές στις 9 Ιουνίου

Σημειώνεται ότι στις 9 Ιουνίου στην Κύπρο οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν για την ανάδειξη μόνο των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για εκείνη των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στις 25 (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη σχολικών εφορειών, πρόεδροι επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης) και στις 29 Απριλίου (κοινοτάρχες και μέλη κοινοτικών συμβουλίων).

Δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έχουν 568.608 Κύπριοι, εκ των οποίων 837 Τουρκοκύπριοι με ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Ο ειδικός εκλογικός κατάλογος Ευρωπαίων πολιτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές περιλαμβάνει 21.640 εκλογείς και εκείνος για τις ευρωεκλογές 13.017. Επιπλέον, στον ειδικό κατάλογο των ευρωεκλογών περιλαμβάνονται 103.269 Τουρκοκύπριοι με δικαίωμα ψήφου.

Εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν μόνο για τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, εφ’ όσον έχουν κατατεθεί περισσότερες από 50 δηλώσεις ψηφοφόρων. Η προθεσμία για τις αιτήσεις παρήλθε στις 2 Απριλίου.

Για την ενημέρωση των ψηφοφόρων, εντός του Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία «Πού Ψηφίζω».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments