Διεθνή

Πορτογαλία: 50 χρόνια από την «Επανάσταση των γαρυφάλλων» που έριξε τη δικτατορία

Πορτογαλία: 50 χρόνια από την «Επανάσταση των γαρυφάλλων» που έριξε τη δικτατορία

Πηγή Φωτογραφίας: euractiv.com//Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια, όμως ο Αρνάντο Σίλβα ακόμη συγκινείται όταν μιλά για τους τρεις μήνες που πέρασε στη φυλακή. Τον συνέλαβε η αστυνομία όταν την Πορτογαλία κυβερνούσε ο δικτάτορας Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ.

Την ίδια ώρα η ακροδεξιά αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της

Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια, όμως ο Αρνάντο Σίλβα ακόμη συγκινείται όταν μιλά για τους τρεις μήνες που πέρασε στη φυλακή. Τον συνέλαβε η αστυνομία όταν την Πορτογαλία κυβερνούσε ο δικτάτορας Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ.

«Πώς να περιγράψεις το φασιστικό καθεστώς και την αστυνομία που βάδιζε στα χνάρια της Γκεστάπο; Με χτυπούσαν, με γρονθοκόπουσαν. Δεν με άφηναν να κοιμηθώ, με βασάνιζαν. Ήξερα πως θα ξυπνούσα σε ένα δωμάτιο με μια ένεση» θυμάται ο Αρνάντο Σίλβα.

Πριν από πενήντα χρόνια, η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» έβαλε τέλος σε τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης η κεντροδεξιά αύξησε σημαντικα τις δυνάμεις της, ενώ το ακροδεξιό Chegka έκανε την έκπληξη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Διεθνής Αμνηστία καλέσε τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

«Αυτό που πραγματικά μας τρόμαζει είναι ότι μετανάστες και προσφύγες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για να φοβηθεί ο κόσμος και για να κερδίσουν ψήφους. Υπάρχει ρατσισμός και μια επιθετικότητα που αυξάνεται. Η διαφορά με το Τσέγκα είναι ότι κεφαλαιοποίησε αυτόν τον ρατσισμό και τον έκανε επίσημο πολιτικό λόγο» δήλωσε ο Πέδρο Νέτο, διευθυντής του πορτογαλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το ερώτημα είναι αν τα επιτεύγματα της «Επανάστασης των Γαρυφάλων» κινδυνεύουν; Ο Βάσκο Λουρένκο είναι πρώην λοχαγός του πορτογαλικού στρατού και συμμετείχε στην εξέγερση κατά της Χούντας.

«Δεν νομίζω πως υπάρχουν τέλειες δημοκρατίες. Είναι ξεκάθαρο πως ένα κόμμα σαν αυτό δεν είναι καθόλου δημοκρατικό. Χρησιμοποιεί δημοκρατικούς κανόνες για να έρθει στην εξουσία, όμως όλα δείχνουν πως αν έρθουν στην εξουσία, θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τη δημοκρατία. Επομένως πρέπει να τους πολεμήσουμε χρησιμοποιώντας τους κανόνες δημοκρατίας» δήλωσε ο πρώην στρατιωτικός Βάσκο Λουρένκο.

«Αξίες όπως η ανεξαρτησία, η ισότητα και η ελευθερία του λόγου αποτελούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα βαθιά ριζωμένα στην πορτογαλική κοινωνία. Νομίζω ότι η έννοια της δημοκρατίας ως σύνολο ατομικών αλλά και συλλογικών δικαιωμάτων, δεν κινδυνεύει από το 18% των ψήφων που κέρδισε η ακροδεξία στις τελευταίες εκλογές» υποστηρίζει ο καθηγητής ιστορίας Ρικάρντο Νορόνχα,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments