Φονική πυρκαγιά σε πάρτι σε αποθήκη στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας | Pagenews.gr
Pagenews Team 4 Δεκεμβρίου 2016, 10:05

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η τραγική κατάληξη, που είχε πάρτι σε αποθήκη στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, καθώς ξέσπασε φονική πυρκαγιά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από εννέα ανθρώπους, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον είκοσι άλλων για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί μέσα στο καμένο κτίριο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχουν διευκρινιστεί ώρες αφότου η πυρκαγιά κατέκαψε το διώροφο κτίριο που καταλάμβανε περίπου μισό οικοδομικό τετράγωνο και στέγαζε στούντιο καλλιτεχνών, εργαστήρια, χώρους με αντίκες και έπιπλα. 

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 11:30 μ.μ της Παρασκευής (τοπική ώρα) στη συνοικία Φρούτβεϊλ της πόλης, μια περιοχή στην οποία κατοικούν κυρίως ισπανόφωνοι και εργάτες, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται σε ανακαινισμένους εργοστασιακούς και αποθηκευτικούς χώρους. 

Αξιωματούχοι των κομητειών του Όκλαντ και της Αλαμέντα δήλωσαν πως περιμένουν να βρουν περισσότερα θύματα μόλις η φωτιά σβήσει εντελώς και μπορέσουν να ερευνήσουν με ασφάλεια το εσωτερικό του κτιρίου.nΗ αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης Τερίζα Ντελότς Ριντ δήλωσε πως η πυρκαγιά ήταν η χειρότερη σε ένα και μόνο κτίριο που έχει δει σ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της. 

Η δήμαρχος Λίμπι Σάαφ έκανε λόγο για μια «σκηνή καταστροφής».nΦίλοι των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί σ’ ένα γειτονικό παμπ περιμένοντας νέα για τους αγαπημένους τους. Περίπου δέκα άλλοι συγκεντρώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.n«Δεν έχω πολλές ελπίδες», είπε μια γυναίκα, τέσσερις φίλοι της οποίας είναι μεταξύ των αγνοουμένων.

«Περάσαμε τη νύχτα τηλεφωνώντας σε νοσοκομεία και ακούγοντας τη συχνότητα της αστυνομίας».nΑρχικά επιβεβαιώθηκε πως υπάρχουν εννέα νεκροί και οι αρχές «περιμένουν το χειρότερο» καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν «γύρω στους είκοσι» ανθρώπους η τύχη των οποίων αγνοείται, δήλωσε το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Ρέι Κέλι, εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας.nΟ ίδιος διευκρίνισε αργότερα πως αδιευκρίνιστος αριθμός πτωμάτων έχει εντοπιστεί μέσα στο απανθρακωμένο κτίριο, όμως δεν έχει καταστεί δυνατό να περισυλλεγούν.nΠολλά από τα θύματα είναι νέοι άνθρωποι, εικοσάρηδες ή τριαντάρηδες, ανακοίνωσαν οι αρχές. 

Μικρά μη επανδρωμένα αεροπλάνα με εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης εστάλησαν μέσα στο καμένο κτίριο αναζητώντας ενδείξεις ζωής, αλλά δεν εντοπίσθηκε τίποτε, δήλωσε ο Κέλι.nΤο πάρτυ με ηλεκτρονική μουσική γινόταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, που είχε μόνο δύο εξόδους. Μια αυτοσχέδια σκάλα στο εσωτερικό, η μοναδική που υπήρχε, φαίνεται πως ήταν κατασκευασμένη από παλέτες. 

Η οροφή της αποθήκης κατέρρευσε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στη διάρκεια της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις αρχές, και τμήματα του δευτέρου ορόφου υποχώρησαν και έπεσαν στον πρώτο όροφο.nΟι αρχές είπαν πως δεν υποπτεύονται εμπρησμό, όμως ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν το κτίριο είχε ιστορικό παραβιάσεων του οικοδομικού κώδικα.n