Πολιτική

LIVE-Τζανακόπουλος: “Όχι” στα μέτρα που θέλουν Σόιμπλε και ΔΝΤ

LIVE-Τζανακόπουλος: “Όχι” στα μέτρα που θέλουν Σόιμπλε και ΔΝΤ
Την επομένη του Eurogroup, όπου ελήφθησαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση “πανηγυρίζει”, ενώ στέλνει μήνυμα δια του εκπροσώπου της σε ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι “εκβιασμοί δεν περνάνε”, επαναλαμβάνοντας ότι η Αριστερά δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή στα νέα, επώδυνα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν οι δανειστές.  Μάλιστα, ο […]

Την επομένη του Eurogroup, όπου ελήφθησαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση “πανηγυρίζει”, ενώ στέλνει μήνυμα δια του εκπροσώπου της σε ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι “εκβιασμοί δεν περνάνε”, επαναλαμβάνοντας ότι η Αριστερά δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή στα νέα, επώδυνα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν οι δανειστές. 

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ να σταματήσουν να επιμένουν στη λιτότητα, παίζοντας εποικοδομητικό ρόλο, ενώ πέταξε το μπαλάκι στο Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, τόνισε ότι Η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αποδέχθηκε την πρόταση πρόταση για 3,5% πλεονάσματα για 10 έτη και το αίτημα του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος από το 2018 έως το 2020.

Όπως είπε η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, υποστηρίζοντας ότι είναι εφικτή και αναγκαία για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το πρώτο τρίμηνο το 2017.

«Το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι δεν θα αποδεχθούμε τη λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα για τις εργασιακές σχέσεις» συμπλήρωσε στην εισήγησή του ο κ. Τζανακόπουλος.

“Τίποτα δεν είναι δεδομένο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν θα αποδεχτούμε μέτρα για μετά την λήξη του προγράμματος. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ. Πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε πει τις θέσεις μας και έχουμε κάνει συμβιβασμούς”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι “καθένας που μετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του”.

Όπως είπε ο ίδιος, ο κ. Τομσεν στο Eurogroup αντί να πιέσει για μείωση των πλεονασμάτων εμφανίστηκε να ταυτίζεται με την Ευρώπη και να πιέζει για σκληρά μέτρα. “Αν υποστηρίζει ότι δεν θέλει λιτότητα πρέπει να κάνει πράξη τις θέσεις του. Δεν μπορεί να πιέζει εμάς για περισσότερα μέτρα και όχι τους ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους”, πρόσθεσε.

Επέμενε ότι μετά το 2018 στόχος είναι να μειωθούν τα πλεονάσματα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους.

Αναφορικά με τον «μηχανισμό» που ζητείται στο ανακοινωθέν του Eurogroup για μετά το 2018, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συμβιβασμό ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Όταν γίνεται λόγος στο κείμενο και για μηχανισμό και νέα μέτρα αυτό είναι αντιφατικό, σχολίασε.

Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup προσπαθούν να συμβιβάσουν θέσεις ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση.

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές σημείωσε ότι για να γίνει εφικτή το 2017 θα πρέπει, δεδομένης της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, να έχει προηγηθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments