Πολιτική

Τα προπύργια και οι δύσκολες περιφέρειες των κομμάτων

Τα προπύργια και οι δύσκολες περιφέρειες των κομμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επιμένει ιδιαίτερα στην Αττική και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη.

Είτε στη νησιωτική είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν αρχίσει ήδη να «οργώνουν» την περιφέρεια.

Σε μια εκλογική μάχη, που αν και αφορά τους επόμενους εκπροσώπους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, έχει έντονα χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης. Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν πάρει από πολύ νωρίς το «παιχνίδι πάνω τους».

Στην Νέα Δημοκρατία έχουν μαρκάρει στο χάρτη τις περιοχές όπου το ποσοστό ήταν κάτω από 41% που πήρε πανελλαδικά.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, ο πρωθυπουργός έθεσε ως όριο το 33%, δηλαδή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019.

Σε δύο νομούς η κυβερνητική, κεντροδεξιά πλειοψηφία κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά με σημαντική διαφορά: 28,89% στη Ροδόπη και 30,32% στην Ξάνθη. Στα βόρεια, στρέφουν την προσοχή τους στην Πειραιώς, καθώς η “αιμορραγία” από τα δεξιά είναι αρκετά σημαντική.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις κινήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος επενδύει πολλά στην ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι καταστροφικές πλημμύρες είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τη σημερινή πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην αποχή ή στην αναζήτηση άλλης κομματικής στέγης.

Η Κρήτη παραμένει “γαλάζια”, αλλά ο προεκλογικός αγώνας του πρωθυπουργού παραμένει στοχευμένος στην Αττική, στην οποία ζει και κινείται ο μισός περίπου πληθυσμός της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε μια σπουδαία εκλογική νίκη στη Μεγαλόνησο, “γκρεμίζοντας” τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την κορυφή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπου η αντιπολίτευση είχε χάσει το προβάδισμα που κατείχε από τον Ιούνιο του 2012.

Στην Κρήτη, το “κάστρο” των παραδοσιακών προοδευτικών κομμάτων, το πλήγμα που δέχθηκε η κεντροαριστερά, ήταν πολύ σημαντικό. Συγκριτικά, τον Σεπτέμβριο του 2015 η Κουμουνδούρου έβγαζε στο νησί δέκα βουλευτές, ενώ και το 2019, παρά την ήττα, είχε εκλέξει έξι. Το ροζ χρώμα στον χάρτη χάθηκε και από άλλα παραδοσιακά «κάστρα», στα οποία οι επιτελείς στοχεύουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Στην Αχαΐα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έγινε για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 16,78% των ψήφων. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, όπου η ακρίβεια έχει χτυπήσει τις “λαϊκές τάξεις”. Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα έδωσαν το «ολοκληρωτικό χτύπημα» το καλοκαίρι στο κόμμα και στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα.

Η “ναυτική εκστρατεία” που εγκαινίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει και έναν ιδιαίτερο σκοπό.

Πρώτος προορισμός ήταν οι Κυκλάδες, οι οποίες έπεσαν πολύ κάτω από τον μέσο όρο της περιφέρειας (14,14%) τον περασμένο Ιούνιο, από 28,32% που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Γενικά, τα καλοκαιρινά “νέα” δεν ήταν ευχάριστα ως προς τη νησιωτική Ελλάδα, οπότε το κόμμα έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου”. Ήδη το ενδιαφέρον εστιάζεται στα Δωδεκάνησα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτος το καλοκαίρι με 13,07%.

Μέχρι τη Δευτέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί στη Μυτιλήνη (τέταρτη δύναμη το 2023,με 13,49%), στη Χίο (τρίτη δύναμη με 10,52%) και στη Σάμο (τρίτη δύναμη με 14,88%). Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η απογοήτευση από την κυβέρνηση θα οδηγήσει πολλούς πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στη βάση τους.

Για το ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένη αν θέλει να ανακάμψει και να έρθει δεύτερο στις 9 Ιουνίου.

Η κύρια πρόκληση είναι να αυξήσει τα ποσοστά του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία και θα τα δώσει όλα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν τέταρτο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, με το υψηλότερο ποσοστό στη Δυτική Αθήνα (8,92%) και το χαμηλότερο στον Πειραιά (6,70%).

Προσοχή χρειάζεται ακόμη να δοθεί και στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της «δεξιάς στροφής» που παρατηρείται. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Χαριλάου Τρικούπη έκοψε τέταρτη το νήμα (8,14%) και στη Β΄ Θεσσαλονίκης τρίτη (9,85%)

Στην Κρήτη, στον τόπο καταγωγής του προέδρου, επιθυμεί να βελτιώσει τα καλά αποτελέσματα του καλοκαιριού. Σε Ρέθυμνο (25,71%), Ηράκλειο (22,98%) και Λασίθι (25,58%) τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments