Κυπριακό: Αναγκαία η παρουσία της ΕΕ στις συνομιλίες της Γενεύης | Pagenews.gr
Pagenews Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 09:26

Την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις για το Κυπριακό που θα γίνουν αρχές Ιανουαρίου στη Γενεύη τονίζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσω του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η διάσκεψη στην Γενεύη , στις 12 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων για τη διεθνή διάσταση του κυπριακού προβλήματος, την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, στόχο έχει και την τροποποίηση διεθνών συμβάσεων που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Συνεπώς, τονίζει, «είναι εκ των ων ουκ άνευ η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είναι εξίσου αναγκαία, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Κύπρος είναι κράτος μέλος, όπως επίσης και η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος θα κληθεί δια ισχυρού ψηφίσματος να υιοθετήσει τα τυχόν συμφωνηθέντα και στη συνέχεια να διασφαλίσει την εφαρμογή τους.

«Άρα, οι όποιες άλλες ερμηνείες υπάρχουν δεν ανταποκρίνονται ποσώς στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το δείπνο (σ.σ: μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί) της 1ης Δεκεμβρίου», καταλήγει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, υποστήριξε ότι αυτό που συμφωνήθηκε στο δείπνο είναι πενταμερής διάσκεψη, στην οποία θα λάβουν μέρος οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι τρις εγγυήτριες δυνάμεις.

Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, αναφέρει, θα προσκληθούν, «εάν κριθεί αναγκαίο και εγκριθεί από τις πλευρές».

TAGS: