pagenews.gr / Πολιτική / Πρώτα υπογράφουν και μετά «ξορκίζουν» τον «κόφτη»
Πρώτα υπογράφουν και μετά «ξορκίζουν» τον «κόφτη» | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 14:09 28 Δεκεμβρίου 2016, 14:09

Πρώτα υπογράφουν και μετά «ξορκίζουν» αυτά, για τα οποία έχουν δεσμευτεί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρουσίασε μία ιδανική εικόνα για την οικονομία της χώρας μας, την ώρα που το παρασκήνιο για το ελληνικό ζήτημα «βράζει» στους ευρωπαϊκούς κόλπους, αναλυτές και επενδυτές δηλώνουν πως το 2017 θα είναι ζοφερό για την Ελλάδα, ενώ η Αριστερά ικανοποιεί με κάθε τίμημα όλες τις «ορέξεις» του Βόλφγκνγκ Σόιμπλε, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το χρέος.

Μία από αυτές η πρόσφατη γραπτή εγγύηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ενεργοποίηση του «κόφτη» στις συντάξεις, στην περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν, εξαιτίας του περιβόητου «μποναμά». Η δέσμευση αυτή του υπουργού Οικονομικών έχει δίπλα έναν «αστερίσκο», τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι τα νούμερα θα βγουν και έτσι οι συνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν το «μάρμαρο». 

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος μιλώντας από την Κόρινθο, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη, αναφέρθηκε στο γενικό «κόφτη», που προβλέπεται στη συμφωνία του περασμένου Μαϊου και τόνισε ότι αυτός δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ούτε το 2016 ούτε το 2017 ούτε το 2018. Γιατί; Με δεδομένο, όπως ο ίδιος είπε, ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποδόσεις των εσόδων, «οι στόχοι μπορούν να καλυφθούν». 

Ο κ. Τζανακόπουλος μετέφερε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι εντός των ημερών θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τη στιγμή που τα εξ’ αποστάσεως «παζάρια» έχουν μπει στον «πάγο» λόγω της έκτακτης «παροχολογίας» του κ. Τσίπρα και των παρελκόμενων.

Ο ίδιος δε άνοιξε δε «παράθυρο» και σε δοκιμαστικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, με τον ερχομό του νέου έτους. «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και θα προετοιμαστούμε για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σ’ αυτή τη φάση συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να υπερασπιστούμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία παραμένει στον «αέρα», ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι ο λόγος, που καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι υπερβολικές, παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων και για μετά το 2018″, απορρίπτοντας τα γερμανικά σενάρια, που θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να αναμένουν να αναλάβει καθήκοντα και επίσημα στις 22 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αποφασίσουν για την ένταξη του Ταμείου και σε αυτό το μνημόνιο.

«Το ζήτημα για το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι τεχνικό και δεν αφορά διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων», είπε. «Έχει γίνει σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτή η απαίτηση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Από κει και πέρα, το ζήτημα είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το 2018. Θεωρώ ότι, όπως τα καταφέραμε την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης να βρούμε μια χρυσή τομή, ένα σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, έτσι θα κλείσουμε και αυτή την αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ξορκίζοντας» για ακόμη μία φορά τα μέτρα.


«Δεν ήθελα να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τα εσωτερικά του ΔΝΤ, αλλά και το Ταμείο πρέπει να καταλάβει, ότι δεν μπορεί να καθυστερεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών του ελληνικού προγράμματος, για λόγους που αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς και τη σχέση της Διοίκησης του Ταμείου με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», σημείωσε.


Και πρόσθεσε: «Στόχος, όπως έχει τονίσει ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αλλά και το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να τελειώσει εντός του Ιανουαρίου, καθώς η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν αντέχει μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, η οποία θα προστεθεί στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, αλλά και η οικονομική κρίση σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ήδη, ότι στην Ιταλία υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση μιας μεγάλης τράπεζας, και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ράγες βιώσιμης ανάπτυξης, υπεραποδίδουν τα έσοδα και το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να πει κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια έχει πάρα πολλές πιθανότητες να επιτύχει, να υπάρξει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης άνευ λόγου και αιτίας. Το ΔΝΤ πρέπει να το κατανοήσει αυτό, και έχω την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί πάρα πολύ σύντομα».


Ο ίδιος άσκησε τέλος έντονη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι ενώ στην αρχή συμφώνησε με την παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από ακραίους κύκλους των δανειστών, έσπευσε να αλλάξει την αρχική της απόφαση και να υπερασπιστεί αυτούς τους κύκλους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε δοκιμασία τη σχέση με τους δανειστές. «Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση σε σχέση με εκείνη που είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2015», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ετικέτες: