Βιβλίο

Ο ασυμβίβαστος Ίων Δραγούμης

Ο ασυμβίβαστος Ίων Δραγούμης
Μια βιογραφία που επανεξετάζει τη ζωή, την εποχή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και τα νέα δεδομένα της ιστορικής έρευνας.

​Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Άνθρωπος ορμητικός, γοητευτικός και ιδιόρρυθμος, επιφανές μέλος της ελίτ, διπλωμάτης, ήρωας ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (του Μακεδονικού), πολιτικός, διανοούμενος, ο Ίων Δραγούμης συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών του αντιβενιζελισμού κατά τον Εθνικό Διχασμό. Δολοφονήθηκε από βενιζελικούς την επομένη της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

Στη συγκεκριμένη βιογραφία γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί η σκέψη του πολιτικού χωρίς τις διάφορες ιδεολογικές παραμορφώσεις και στρεβλώσεις που επικρατούν, έξω από έναν ορισμένο ρομαντισμό που το περιβάλλει.

 

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Δραγούμη; Ποτέ δεν δόθηκε απάντηση σε αυτό το ερώτημα από το ελληνικό κράτος. Αμέσως μετά τη δολοφονίας έγινε ανάκριση· όμως, καθώς το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήταν ακόμα στην εξουσία και οι υποψίες έπεφταν σε στελέχη του, όλοι ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι δεν επρόκειτο η σχετική έρευνα να έχει αποτέλεσμα. Έτσι κι έγινε. Κανένας ένοχος δεν εντοπίστηκε. Δύο απόπειρες που έγιναν να ανοίξει πάλι ο φάκελος, μία το 1921, μετά την ήττα των Φιλελευθέρων στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, και μία το 1935, μετά το βενιζελικό κίνημα, επίσης δεν θωρήθηκαν αξιόπιστες, αφού όλοι αντιλαμβάνονταν ότι επρόκειτο απλώς για ξεκαθάρισμα παλιών πολιτικών λογαριασμών. Και στις δυο περιπτώσεις κανένας δεν καταδικάστηκε. Ακόμα και τα εκτελεστικά όργανα, εκείνοι που διέπραξαν τη δολοφονία, αν και καταδικάστηκαν από το δικαστήριο, τελικά αμνηστέυτηκαν, το 1924. Μια λεπτομερειακή αναφορά στις τελευταίες ώρες του Δραγούμη, όπως τις αφηγήθηκαν φίλοι του και αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και όπως περιγράφονται σε δημόσια έγγραφα, ίσως βοηθήσει να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για το ποιος, πότε και πώς έδωσε την κρίσιμη εντολή»

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα 

Ο Γιάννης Α. Μάζης ζει στις ΗΠΑ από το 1981. Είναι διδάκτορας Ρωσικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Πανεπιστήμιο της Μινεσότα) και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Hamline από το 2000.

ΤΙΤΛΟΣ: Ίων Δραγούμης, Ο ασυμβίβαστος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιάννης Α. Μάζης ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ανδρέας Παππάς Εκδόσεις Μεταίχμιο Σελ.: 528 Τιμή: 19,90 €

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments