Πρωτοβουλία της Ε.Ε. για δικαστική καταπολέμηση της απάτης | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Απριλίου 2017, 18:49 3 Απριλίου 2017, 18:49

Δεκαέξι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να συστήσουν μια ευρωπαϊκή εισαγγελία που θα εξειδικεύεται στη μάχη για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε σήμερα γνωστό από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι 16 χώρες που επέλεξαν να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

«Ενημέρωσαν» σήμερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν μια ενισχυμένη συνεργασία» επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που θα είναι επιφορτισμένο με το έργο της καταπολέμησης κάθε παράβασης κι αδικήματος σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, με στόχο ιδίως τις απάτες σε βάρος των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Θα καλείται επιπλέον να ερευνήσει τις απάτες στον ΦΠΑ διασυνοριακού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη λόγω των απατών τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από εισοδήματα που προέρχονται από τον ΦΠΑ.

Ετικέτες: