Διεθνή

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: Και “πόλεμος” Τραμπ -Πούτιν

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: Και “πόλεμος” Τραμπ -Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας θα πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ζητά σύγκληση του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Δύση στο πλευρό Τραμπ.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ με 59 πυραύλους Τόμαχοουκ σε στρατιωτική βάση τη Συρία. 

Σύμφωνα με Σύρο αξιωματούχο, από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και προκλήθηκαν «μεγάλες απώλειες υλικού». Ο συριακός στρατός κατηγορεί τις ΗΠΑ για «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της αεροπορικής βάσης και λέει ότι η απάντησή του θα είναι να συνεχίσει προκειμένου να «συντρίψει την τρομοκρατία» και να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη Συρία».

nnn

Τραμπ: Καλώ ότα τα πολιτισμένα κράτη να ταχθούν στο πλευρό μας 

nnn

Ο Τραμπ ζήτησε από όλα τα “πολιτισμένα κράτη” να ταχθούν στο πλευρό της Αμερικής στον πόλεμο αυτό χαρακτηρίζοντας ως “δικτάτορα” τον πρόεδρο της Συρίας Ασαντ.  Παράλληλα, το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι για την πυραυλική επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον ήταν εξαιρετικά επιθετικός έναντι της Ρωσίας. 

nnn

nnn

nnn

nnn

nnn

“Δεν ζητήσαμε την άδεια της Ρωσίας”

nnn

nnn

«Δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας» είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία απέτυχε στην υποχρέωσή της από τη συμφωνία του 2013 να καταστρέψει τις αποθήκες χημικών όπλων του Άσαντ. Η Μόσχα είναι «είτε συνεργός είτε ανίκανη» στη διατήρηση της συμφωνίας κατέληξε στον ίδιο τόνο ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας) και στόχο είχε τα συριακά μαχητικά, υποδομές, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Δείτε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη στιγμή της εκτόξευσης των πρώτων Τόμαχοκ:

nnnn

nnΔείτε τις πρώτες εικόνες από την βομβαρδισμένη στρατιωτική βάση. nn

Κρεμλίνο: Πλήττει τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ

nnn

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα προειδοποιώντας ότι η επιθετική ενέργεια της Ουάσιγκτον πλήττει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας. 

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η φράση “κατασκευασμένα προσχήματα” εκτός του ότι προκαλεί ερωτήματα , θυμίζει επίσης παλιαότερεςς εποχές, όταν ο δυτικός συνασπισμός (ΗΠΑ και Βρετανία) είχε κατηγορηθεί ότι κατασκεύασε στοιχεία για χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσείν για να αιτιολογήσει την επέμβαση στο Ιράκ. Τα χημικά δεν βρέθηκαν ποτέ και ο Τόνι Μπλαίρ είχε παραδεχθεί ότι παρασύρθηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε τότε το Πεντάγωνο. 

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα χτυπήματα ως μία προσπάθεια να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ – όπου τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού στη Μοσούλη τον περασμένο μήνα.

Μόσχα: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επίσης η Μόσχα, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ. «Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τραμπ: Δικτάτορας ο Ασαντ

Ανακοινώνοντας την επίθεση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με διάγγελμά του από τη Φλόριντα χαρακτήρισε “δικτάτορα” τον Ασαντ και κάλεσε “όλα τα πολιτισμένα κράτη” να σταθούν στο πλευρό των ΗΠΑ “προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία αλλά και για να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία παντός είδους».

Όπως είπε ο Τραμπ «την Τρίτη ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασάντ πραγματοποίησε μια τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων ανθρώπων. Ο Άσαντ έπνιξε αθώους άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Ήταν ένας αργός και βίαιος θάνατος για τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και μωρά σφαγιάστηκαν σε αυτή την βαρβαρική επίθεση».

Το διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση 

«Σήμερα διέταξα μια στοχευμένη επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία από την οποία έγινε η επίθεση. Είναι προς το ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τη διασπορά της χρήσης τέτοιων χημικών όπλων» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της και αγνόησε τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες για αλλαγή στη συμπεριφορά του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν δραματικά. Ως αποτέλεσμα η προσφυγική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει και η περιοχή εξακολουθεί να αποσταθεροποιείται απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της» είπε ο Τραμπ.

«Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική παλεύει για την δικαιοσύνη, η ειρήνη και η αρμονία στο τέλος θα επικρατήσουν. Καληνύχτα σας και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και όλο τον κόσμο» έκλεισε το διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόερος.

ΟΗΕ: Παρακολουθούμε την κατάσταση

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ένα μέλος του γραφείου του στο πρακτορείο Sputnik. «Ο ΟΗΕ θα κάνει περαιτέρω σχόλια όταν λάβει περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε η ίδια πηγή.

Βερολίνο: Κατανοητή η επίθεση των ΗΠΑ

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων.

Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Ισραήλ: Υποστηρίζουμε πλήρως τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ υποστηρίζει «πλήρως» τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν σήμερα εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία, τα οποία χαρακτήρισε «ισχυρό μήνυμα» το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά πριν ξεκινήσει η αμερικανική επιχείρηση.

Βρετανία: Πλήρης υποστήριξη στις ΗΠΑ

Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Γαλλία: Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Ιράν: Επικίνδυνα τα αμερικανικά πλήγματα


Το Ιράν κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης στη Συρία. «Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις. Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκία: Θετική εξέλιξη η αμερικανική επίθεση


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Πολωνία: Στηρίζουμε τις ΗΠΑ

«Είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας. «Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε σε αυτές», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments