Διεθνή

“Παγωμένη” η Ευρώπη από την επίθεση στην Στοκχόλμη (pics & vids)

“Παγωμένη” η Ευρώπη από την επίθεση στην Στοκχόλμη (pics & vids)
Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος στο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον 2 νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Η αστυνομία δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα και νέου χτυπήματος. Συνελήφθη -κατά πληροφορίες- ο δράστης.

Άσχημες μνήμες ξύπνησαν για ακόμη μία φορά σε όλους τους Ευρωπαίους, από την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Ένα φορτηγό αυτοκίνητο έσπειρε τον θάνατο όταν έπεσε πάνω σε πλήθος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία και τον πρωθυπουργό της χώρας, επιβεβαιώνεται ότι έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι και ότι 15 ακόμη είναι τραυματισμένοι.

Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες και για τρίτο νεκρό (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για πέντε θύματα), ενώ νωρίτερα το απόγευμα υπήρχαν αναφορές για 20 τραυματίες.

Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διακόπηκαν οι συγκοινωνίες σε όλη την πόλη για αρκετές ώρες, ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους.

Η αστυνομία της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα και νέου χτυπήματος.

Συνελήφθη κατά πληροφορίες ο δράστης της επίθεσης

Οι σουηδικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης-σοκ με φορτηγό που έσπειρε τρόμο και θάνατο στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναφέρει η εφημερίδα Aftonbladet επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. 

Ο άνδρας είναι τραυματισμένος ελαφρά, κατά τις ίδιες πηγές. Η σουηδική αστυνομία δεν έχει επί του παρόντος επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο τρόμος έχει φωλιάσει στην καρδιά των Ευρωπαίων

Το σημερινό χτύπημα στο κέντρο της Στοκχόλμης θυμίζει αρκετά αντίστοιχες επιθέσεις που έγιναν παλαιότερα σε Νίκαια, Βερολίνο και εσχάτως στο Λονδίνο (την ευθύνη είχε αναλάβει ο ISIS). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το εν λόγω χτύπημα.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Είναι τρομοκρατική επίθεση

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν στις πρώτες του δηλώσεις. Ο Λεβέν μίλησε λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη που συγκλονίζει την Ευρώπη και υποστήριξε ότι: «Η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».

Σύσσωμοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν ηχηρά το νέο χτύπημα.

Πώς έγινε η επίθεση

Όπως μετέδωσαν από το απόγευμα τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ένα φορτηγό «καρφώθηκε» πάνω στο πολυκατάστημα Αhlens Mall στο Klarabergsgatan, στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Tο σήμα στις αρχές ήρθε στις 14:53 (ώρα Σουηδίας), ενώ αμέσως μετά το συμβάν αστυνομικός φώναζε στο πλήθος «μείνετε μακριά, είναι τρομοκρατικό χτύπημα».

Εν συνεχεία έπεσαν πυροβολισμοί, πιθανότατα με τον δράστη. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής ότι έχουν γίνει και δύο προσαγωγές υπόπτων οι οποίοι ανακρίνονται.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά η Αστυνομία της Στοχκόλμης ανακοίνωσε επίσημα ότι αναζητά έναν άνδρα με γκρι μπλούζα, άσπρα παπούτσια και κουκούλα. Μάλιστα έδωσε και τις παρακάτω φωτογραφίες στη δημοσιότητα ζητώντας πληροφορίες για όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε.

Η στιγμή της επίθεσης

Το πρώτο βίντεο, μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την επίθεση στη Στοκχόλμη κατέγραψε με το κινητό του περαστικός.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, στο βίντεο των μόλις 18 δευτερολέπτων, φαίνεται η στιγμή που το φορτηγό πέφτει επάνω στο εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και πανικός στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments