Διεθνή

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Αναμένεται σαρωτική νίκη του Μακρόν

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Αναμένεται σαρωτική νίκη του Μακρόν
Στις σημερινές εκλογές που δεν κρύβουν κάποια έκπληξη θα αποτυπωθεί τελικά το πόσο μεγάλος θα είναι ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν και του κόμματός του, αν δηλαδή η παντοδυναμία του στην γαλλική εθνοσυνέλευση θα είναι χωρίς προηγούμενο.

Στον δεύτερο γύρο που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, προσδοκάται η σαρωτική νίκη του προεδρικού κόμματος, η μόνη αγωνία που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές ηγεσίες θα είναι το εάν και κατά πόσο οι Γάλλοι θα πάνε στις κάλπες ή θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται πως το ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο, πριν από μια εβδομάδα, άγγιξε ένα ιστορικό χαμηλό που είχε να δει η Γαλλία από το 1958. 

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τεράστια αναμένεται και η αποχή, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, καθώς το εκλογικό σώμα παρουσιάζεται κουρασμένο από τον επτάμηνο γαλλικό εκλογικό μαραθώνιο. Παράλληλα, η αποχή από τις κάλπες υπογραμμίζει την ολοένα αυξανόμενη οργή που υποβόσκει στη γαλλική κοινωνία κατά του πολιτικού συστήματος, μια πραγματικότητα που στην πορεία θα προκαλέσει εμπλοκές στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Macron. 

Στον αντίποδα, η παραδοσιακή κεντροδεξιά θα επιβιώσει με τα χίλια ζόρια, ενώ η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν με το 13,2% στον πρώτο γύρο δεν μπορεί να διαδραματίσει τουλάχιστον για την επόμενη 5ετια κάποιο σοβαρό ρόλο. 

Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν ο ανακατατάξεις στην ευρύτερη αριστερά-κεντροαριστερά με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν να πλασάρεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κομμάτων του αριστερού τόξου. Με κάτι λιγότερο από 12%, ο Μελανσόν προηγείται του σοσιαλιστικού κόμματος που κατέρρευσε κυριολεκτικά και έπιασε μόνο 7,4%, ενώ το κομμουνιστικό κόμμα της Γαλλίας άγγιξε μόλις το 2,7%. 

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο επίσημο exit poll αλλά κανείς δεν τρέφει αυταπάτες αφού το κόμμα του Ε. Μακρόν έχει ήδη διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση και τη γερουσία. 

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΣ, έφθανε στις 12.00 στο 17,75%, σημαντικά μικρότερο από το 21,41% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 και ακόμη μικρότερο από το 2007 που ήταν 22,89%.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments