pagenews.gr / Ελλάδα / Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ την Κυριακή – Εφιάλτης τα σκουπίδια στους δρόμους
Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ την Κυριακή – Εφιάλτης τα σκουπίδια στους δρόμους | Pagenews.gr
Pagenews Team 24 Ιουνίου 2017, 17:42 24 Ιουνίου 2017, 17:42

Κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ το πρωί της Κυριακής, με τα σκουπίδια να κάνουν εφιαλτική την ατμόσφαιρα στους δρόμους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συζητήσει τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.
Εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν το πρωί του Σαββάτου συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη, τονίζοντας πως η «ρύθμιση που απέχει πολύ από αυτά που διεκδικούν». 

Η ρύθμιση αναφέρει πως οι νυν συμβασιούχοι θα διασφαλίζονται με νέες συμβάσεις μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων (πινάκων) του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η ρύθμιση προσφέρει στους δήμους τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Η συνάντηση ήταν άκαρπη με τις δύο πλευρές να μην καταλήγουν σε αποτέλεσμα, την ώρα που στους δρόμους η κατάσταση είναι απελπιστική με το εφιαλτικό κοκτέιλ σκουπιδιών, ζέστης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, είπε ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η Ομοσπονδία και συμπλήρωσε πως πλέον το ζήτημα θα το αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις.

«Η νομοθετική ρύθμιση απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε σαν Ομοσπονδία. Εχουμε την υποχρέωση να τη δούμε με τους νομικούς συμβούλους μας και να πάρουμε αποφάσεις ως εκτελεστική επιτροπή για να απαντήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράκας.

«Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε και σε ερώτηση για το αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε: «Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές».

«Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις

Μετά τη συνάντηση, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις για να παραδοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μην αντιβαίνουν οι νέες συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απάντησε: «Μιλάμε για νέες συμβάσεις. Στην πρότασή μας υιοθετούμε τον δρόμο που μας υπέδειξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, θέσεις οι οποίες καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό λοιπόν ως σκεπτικό το υιοθετούμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο ούτως ή άλλως και για αυτό το έχουμε ενσωματώσει στην πρόταση που καταθέτουμε. Βεβαίως από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες προκύπτουν από τα συσσωρευμένα σκουπίδια και με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση» και συμπλήρωσε ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του στον διαγωνισμό και το ΑΣΕΠ θα προβλέψει μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους. Σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα της διαδικασίας, απάντησε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμη διευκρίνισε ότι ο αριθμός, με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Δήμους. «Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», πρόσθεσε.

Ετικέτες: